Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Αυγ-2020 14:00

  Αργεντινή: Συμφωνία με τους πιστωτές που θα δώσει λύση στο αδιέξοδο

  Αργεντινή: Συμφωνία με τους πιστωτές που θα δώσει λύση στο αδιέξοδο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Αργεντινή και οι μεγαλύτεροι πιστωτές της σύναψαν συμφωνία για την αναδιάρθρωση χρέους 65 δισ. δολαρίων, στρώνοντας έτσι το έδαφος για να μπορέσει η λατινοαμερικανική χώρα να ανακάμψει από την τρίτη χρεοκοπία της μετά το 2000.

  Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η συμφωνία με τους βασικούς πιστωτές θα προσφέρει στη χώρα σημαντική ανακούφιση από το χρέος μέσα από την επέκταση των προθεσμιών για την αποπληρωμή του αλλά και την τροποποίηση της νομικής ρήτρας για τα νέα ομόλογα. Βάσει των όρων της συμφωνίας, η Αργεντινή μεταφέρει τις πληρωμές των κουπονιών τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο, αντί για τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο και συντομεύει την περίοδο ωρίμανσης ενός ομολόγου που πρόσφερε ως αποζημίωση για τον ανεξόφλητο τόκο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

  Η συμφωνία είναι προϊόν πολλών μηνών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους μεγάλους ομολογιούχους, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock, Ashmore Group και Fidelity Investments. Είναι το πρώτο βήμα προς τη σταθεροποίηση της δοκιμαζόμενης οικονομίας. Ο πληθωρισμός κινείται κοντά στο 45%, το πέσο έχει χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας του μέσα σε μόλις λίγα χρόνια και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται να συρρικνωθεί για τρίτο διαδοχικό έτος.

  Η χώρα και οι πιστωτές διαπραγματεύονταν πολλές εβδομάδες για το ζήτημα του μεγέθους της αναβολής που θα έπαιρνε η αποπληρωμή του χρέους, τη νομική γλώσσα στα συμβόλαια των ομολόγων, τον τρόπο πληρωμής του τόκου στους τίτλους που θα εκδίδονταν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του ποσού του "κουρέματος" στο αρχικό κεφάλαιο, εάν τυχόν γινόταν κάτι τέτοιο.

  "Είναι ιδιαίτερα επωφελής, στο βαθμό που επετεύχθη γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα από την προηγούμενη φορά, και χωρίς οξεία διαμάχη, παρά το εκτεταμένο lobbying από άτυπους συμβούλους και εμπειρογνώμονες", σχολιάζει αναλυτής για τη συμφωνία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ