Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Αυγ-2020 16:09

  Σερβία: Ορκίστηκαν οι βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές του Ιουνίου

  Σερβία: Ορκίστηκαν οι βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές του Ιουνίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συστάθηκε σήμερα σε σώμα η νέα Βουλή της Σερβίας, όπως προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Ιουνίου. Οι 250 βουλευτές έδωσαν τον καθιερωμένο όρκο και έτσι ουσιαστικά άρχισε να κυλάει η περίοδος των 90 ημερών που προβλέπεται από το Σύνταγμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

  Στην νέα Βουλή το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καταλαμβάνει 188 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) του Ίβιτσα Ντάτσιτς, 32 έδρες και η Σερβική Πατριωτική Ένωση (SPAS) του Αλεξάνταρ Σάπιτς, 11 έδρες. Με 19 βουλευτές θα εκπροσωπηθούν οι εθνικές μειονότητες και συγκεκριμένα: οι ουγγρική με 9 βουλευτές, η βοσνιακή με 7 και η αλβανική με 3 βουλευτές.

  Είναι η πρώτη φορά από την εφαρμογή του πολυκομματικού συστήματος στην Σερβία, τον Δεκέμβριο του 1990, που στην Βουλή εκπροσωπούνται μόνο τρία κόμματα. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι τα δύο από αυτά ασκούσαν μέχρι σήμερα την εξουσία. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης για την ώρα παραμένει άγνωστη και θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αρχηγός του SNS Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τους αρχηγούς των άλλων δύο κομμάτων. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και εκείνο να συμμετάσχουν όλα τα κόμματα της Βουλής στην κυβέρνηση. Γεγονός είναι ότι και οι Σοσιαλιστές αλλά και η SPAS επιθυμούν την συμμετοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Βούτσιτς δήλωσε πρόσφατα ότι στα τέλη Αυγούστου θα ανακοινώσει την απόφαση του για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

  Τα κόμματα της ενωμένης αντιπολίτευσης που συνθέτουν τον συνασπισμό Συμμαχία για την Σερβία (SzS) και μποϋκόταραν τις εκλογές της 21ης Ιουνίου, με κοινή ανακοίνωση καταδικάζουν την σύσταση της νέας Βουλής επισημαίνοντας: "Οι άκυρες εκλογές κατατάσσουν τη Σερβία μεταξύ των λίγων χωρών, παγκοσμίως, που έχουν μονοκομματική Βουλή".

  Κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας των βουλευτών μερικές δεκάδες υποστηρικτές κομμάτων της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου. 

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ