Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιουλ-2020 12:36

  Σ. Μισέλ: Η ΕΕ στέλνει "μήνυμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας" μέσω της επίτευξης της συμφωνίας

  Σ. Μισέλ: Η ΕΕ στέλνει "μήνυμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας" μέσω της επίτευξης της συμφωνίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.45

  Η ΕΕ στέλνει "μήνυμα εμπιστοσύνης, σταθερότητας και στιβαρότητας" μέσω της επίτευξης της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μιλώντας στην έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου όπου γίνεται συζήτηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

  "Πιστεύω ακράδαντα ότι ήταν ιστορική αυτή η συμφωνία. Δράσαμε άμεσα, με ταχύτητα και σε λιγότερο από δύο μήνες καταλήξαμε σε μια συμφωνία πάνω από 1,8 τρισ. ευρώ" ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ τονίζοντας ότι "η συμφωνία αυτή είναι πρωτοφανής από πολλές απόψεις. Πρώτη φορά συμφωνήσαμε να δανειστούμε συλλογικά για να χρηματοδοτήσουμε δαπάνες".

  Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι "είναι η πρώτη φορά που τα δημοσιονομικά μας κονδύλια συνδέονται με τις περιβαλλοντικές μας φιλοδοξίες. Επίσης είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός μας συνδέεται άμεσα με το κράτος-δικαίου", ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία συμφωνία "η οποία επιτεύχθηκε ομόφωνα, 27 αρχηγοί κρατών έκαναν και υποχωρήσεις, έδωσαν και πήραν για να καταλήξουμε σε μια ισχυρή συμφωνία προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών, μια συμφωνία που είναι ισορροπημένη και ορθολογική γιατί θα συμβάλλει στην υλοποίηση της σύγκλισης, της ανθεκτικότητας και του μετασχηματισμού, της μεταρρύθμισης στην ΕΕ".

  Επιπροσθέτως, ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στο ύψος του ποσού του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο είναι 750 δισ. ευρώ, 390 με τη μορφή επιχορηγήσεων και 360 δισ. με τη μορφή δανείων.

  "Αυτά τα κονδύλια θα κατευθυνθούν προς τις περιοχές και τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο. Το 30% του ΠΔΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης θα δρομολογηθούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να πιάσουν τόπο" σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

  Όπως εξήγησε ο κ. Μισέλ, "το ΠΔΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους μέτρα σε σχέση με τις δράσεις που έχουμε αναλάβει στους διάφορους τομείς".

  Αναφορικά με το BREXIT, επεσήμανε ότι "προτείνουμε τη θέσπιση ειδικού αποθεματικού για το BREXIT. Λαμβάνουμε υπόψη το γεγονός ότι είτε με είτε χωρίς συμφωνία, θα χρειαστεί οπωσδήποτε να στηρίξουμε τις χώρες και τους κλάδους που θα πληγούν περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις του BREXIT".

  Φον Ντερ Λάιεν: Το να συμφωνούν 27 κράτη μέλη για ένα πρόγραμμα τέτοιου μεγέθους χρειάζεται θάρρος, πολιτική βούληση

  Οι δυσκολίες δεν έχουν τελειώσει ακόμη για την Ευρώπη, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στην παρουσίαση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

  "Oι πολίτες, οι εργαζόμενοι οι επιχειρήσεις, όλοι υποφέρουν και όλοι αγωνίζονται. Η πανδημία μάς έπληξε στην αρχή του έτους και όσο περνούσαν οι μέρες βλέπαμε να αυξάνονται οι ασθενείς και οι νεκροί και βλέπαμε την απειλή του διχασμού μεταξύ των κρατών-μελών" σημείωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τόνισε ότι "ήταν ζοφερή η κατάσταση και λίγες οι επιλογές".

  Αναφερόμενη στην πρόταση της Κομισιόν, η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι ήταν "μια ευρωπαϊκή πρόταση για να αποφύγουμε τα σφάλματα του παρελθόντος, μια ευρωπαϊκή πρόταση για μια ευρωπαϊκή ανάκαμψη, το Νext Generation EU".

  Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι "όλοι γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη δεν έχει βγει ακόμη από τις δυσκολίες, αλλά τουλάχιστον βλέπει να χαράζει κάπου και να βγαίνει ένα φως. Αυτή την εβδομάδα δεν παραμερίστηκαν μόνο κάποια ταμπού και κάποιες εδραιωμένες αντιλήψεις. Είκοσι επτά κράτη μέλη υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δανειζόμαστε από τις κεφαλαιαγορές για να καταπολεμήσουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση όλων των εποχών από κοινού".

  Ταυτόχρονα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι "το να συμφωνούν 27 κράτη μέλη για ένα πρόγραμμα τέτοιου μεγέθους χρειάζεται θάρρος, πολιτική βούληση, γιατί είναι πρόκληση και φυσικά κάτι θα δώσεις και κάτι θα πάρεις.

  Δεν είπαμε ποτέ ότι θα είναι εύκολο αλλά πάντα αξίζει να αγωνίζεσαι για να επιτύχεις κάτι που αξίζει τον κόπο".

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ