Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Ιουλ-2020 12:56

  Ευρωκοινοβούλιο: Ικανοποίηση για τη συμφωνία, αλλά και νέα προσπάθεια για πιο ισχυρό πακέτο στήριξης

  Ευρωκοινοβούλιο: Ικανοποίηση για τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά 

  Μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, η "σκυτάλη" των αποφάσεων περνά στα "χέρια" του Ευρωκοινοβουλίου που καλείται να την επικυρώσει. Το ΕΚ εκφράζει ξεκάθαρα την ικανοποίησή του, αλλά και κάνει εκ νέου σαφή την πάγια θέση του για ένα επαρκές πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ, προαναγγέλλοντας προσπάθεια για περαιτέρω βελτιώσεις και μεταφέροντας έτσι τη θέση των πολιτών η οποία αναδεικνύεται μέσα από δημοσκόπηση που διενήργησε. 

  Για "μία άνευ προηγουμένου συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας" έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli. "Πρέπει τώρα να εργαστούμε για τη βελτίωση αυτών των εργαλείων, δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για ένα πιο φιλόδοξο Πολυετή Δημοσιονομικό Πλαίσιο και για σαφήνεια σχετικά με τους νέους ιδίους πόρους" της ΕΕ ανέφερε.

  Ρυθμιστής το ΕΚ για την απόφαση της Συνόδου

  Το Ευρωκοινοβούλιο βάσει των συνθηκών έχει κομβικό ρόλο. Υπάρχει υποχρέωση έγκρισης του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ -και άρα του σχεδίου ανάκαμψης που περιέχεται σε αυτό- από το Ευρωκοινοβούλιο. 

  Πριν τη Σύνοδο μάλιστα, ο πρόεδρός του επικαλέσθηκε το εν λόγω δικαίωμα, ασκώντας έτσι πίεση για μία συμφωνία η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ευρωπαϊκών οικονομιών και πολιτών. Ο κ. David Sassoli προειδοποίησε ότι η συναίνεση του EK δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, υπενθυμίζοντας τον ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει μετά από την πολιτική συμφωνία σε επίπεδο ηγετών.

  Η κοινοτική νομοθεσία

  Σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ οποιαδήποτε συμφωνία απαιτεί τη συναίνεση του Κοινοβουλίου. Ο κανονισμός της ΕΕ εγκρίνεται με ειδική νομοθετική διαδικασία: απαιτείται ομοφωνία για την επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο και μετά απαιτείται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων. 

  "Στην πράξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει τη θέση του Συμβουλίου αλλά δεν μπορεί να την τροποποιήσει" αναφέρεται ρητά στην Ιστοσελίδα του Συμβουλίου.

  Πολλοί Ευρωβουλευτές στην τελευταία Σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου υπογράμμισαν ότι μία συμφωνία που δεν παρέχει επαρκή χρηματοδότηση δεν θα εγκριθεί. Είχαν ήδη επισημάνει ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο πακέτο ανάκαμψης αλλά και για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ βρίσκεται στο ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο.

  Σημειώνεται πως το πακέτο ανάκαμψης συμφωνήθηκε από τους ηγέτες να είναι αξίας 750 δισεκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα θα είναι δάνεια. Εντάσσεται στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2001 - 2027) το οποίο ήταν ούτως ή άλλως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πλέον προτείνεται να παράσχει επιπλέον 1,074 δις ευρώ.

  Η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου

  Στην Ελλάδα το πλήγμα από την πανδημία στην οικονομία αλλά και η ανασφάλεια των πολιτών χτυπούν "κόκκινο" σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Ευρωκοινοβούλιο σε όλα τα κράτη – μέλη και τη χρησιμοποιεί ως επιχείρημα στη σταθερή θέση του αναφορικά με ένα ισχυρό πακέτο στήριξης της ΕΕ. Μάλιστα σε μελέτη του εκτιμά πως η κατανομή κονδυλίων μετά το 2023 οδηγεί σε ένα ποσό που είναι μικρότερο από αυτό που έφτανε ετησίως πριν την πανδημία. Ωστόσο κάνει σαφές πως τα 3 πρώτα έτη (2021-2023) τα χρήματα που θα είναι διαθέσιμα θα είναι πολύ περισσότερα.

  Αναλυτικά, "η προσπάθεια ανάκαμψης θα σταματήσει γρήγορα εάν δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη προοπτική" προειδοποιεί το Ευρωκοινοβούλιο σε έρευνά του  για το σχέδιο ανάκαμψης. Μετά το 2023, ο προϋπολογισμός της ΕΕ μειώνεται δραστικά και έτσι "κινδυνεύει η μακροπρόθεσμη επιτυχία των προγραμμάτων της ΕΕ και οι μελλοντικές επενδύσεις" αναφέρει. Μάλιστα εκτιμά πως σε κίνδυνο τελούν οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην έρευνα, στη νεολαία, καθώς και στον ψηφιακό τομέα. Δηλαδή έρχεται σε αντίθεση με τις ίδιες τις προτεραιότητες που θέτει η ΕΕ.

  Βασίζεται στην πρώτη συμβιβαστική πρόταση του Συμβουλίου για Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό 1,074 τρισεκατομμυρίων ευρώ και για σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (500 δισεκατομμυρίων επιδοτήσεων και 250 δισεκατομμυρίων δανείων) με χρονικό πλαίσιο για αναλήψεις υποχρεώσεων 3 χρόνια αντί για 4 (με πληρωμές έως και το 2026 το μέγιστο). Στην τελική απόφαση οι τροποποιήσεις είναι μικρές και άρα η ανάλυση εξακολουθεί να ισχύει.

  Εκτιμάται λοιπόν πως το σχέδιο ανάκαμψης θα κατανέμεται κατά 35% ετησίως τα 2 πρώτα έτη και το 30% θα έρθει το 3ο έτος. Το διάγραμμα του Ευρωκοινοβουλίου δείχνει πως τα τελευταία χρόνια τα λεφτά είναι πολύ λίγα.


  Αλλά και σε ξεχωριστή μελέτη του το Ευρωκοινοβούλιο δίνει μία ακόμη διάσταση: αυτή των δαπανών. 

  Από αυτό το 35% των κονδυλίων που θα είναι διαθέσιμο το 2021, μόνο το 10% εκτιμάται πως θα φτάσει στα κράτη-μέλη. Δηλαδή το πολύ 3 δισ. ευρώ στην περίπτωση της Ελλάδας. Άλλωστε, στην τελική απόφαση του Συμβουλίου προβλέπεται ακριβώς αυτή η αναλογία (10%) ως προκαταβολή για το 2021.

  Η δημοσκόπηση του ΕΚ- Μεγαλύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ ζητά το 79% των Ελλήνων

  Στη νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου 2020, αποτυπώνεται η ανησυχητική οικονομική κατάσταση των Ευρωπαίων πολιτών από την αρχή της πανδημίας. Απώλεια εισοδήματος καταγράφεται στο 28% των ερωτηθέντων με υψηλότερο ποσοστό στην Ουγγαρία και την Ισπανία (43% σε αμφότερες τις χώρες), στη Βουλγαρία και την Ελλάδα (41% σε αμφότερες τις χώρες), όπως επίσης και στην Ιταλία (37%).

  Στην Ελλάδα καταγράφεται η πιο υψηλή αναλογία πολιτών που θεωρούν ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερα οικονομικά μέσα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας. Το ποσοστό φτάνει στο 79%, όταν κατά μέσο όρο το ίδιο πιστεύει το 56% των πολιτών ανά την ΕΕ. 

  pin

   
  Η "αβεβαιότητα" ως βασικό συναίσθημα αναφέρθηκε από το 45% των συμμετεχόντων. Η Ελλάδα είναι το κράτος που νιώθει την πιο μεγάλη αβεβαιότητα (65% των απαντήσεων). Μόνο το 29% των ελλήνων (3η χαμηλότερη αναλογία ανά την ΕΕ) δηλώνει ικανοποιημένο από την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη – μέλη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε ανάλογα χαμηλή θέση βρίσκεται και η απάντηση που έδωσαν οι πολίτες για το πόσο ικανοποιημένοι είναι από τα μέτρα που η ΕΕ έχει λάβει μέχρι στιγμής. 

  pin


  Η άποψη των πολιτών καθρεφτίζεται στη θέση του Ευρωκοινοβουλίου. Ο πρόεδρος του ΕΚ θύμισε στους ηγέτες της ΕΕ κατά την έναρξη της 4ήμερης Συνόδου Κορυφής ότι η συναίνεση του Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμού είναι κρίσιμης σημασίας. Τόνισε δε ότι το Κοινοβούλιο ήταν "απογοητευμένο” με την πρόταση που παρουσίασε το Συμβούλιο. "Εάν θέλουμε ανάκαμψη, χρειαζόμαστε σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση. Αυτό αποτελεί προυπόθεση για τη συναίνεση του Κοινοβουλίου”. 

  Μεγάλη η ύφεση

  Σημειώνεται πως η πανδημία του COVID-19 έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο, με τις τελευταίες προβλέψεις να κάνουν λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας της ΕΕ κατά 8,3% φέτος. 

  Ήδη πάντως η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν εγκρίνει πρωτόγνωρα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πέρα από τις παρεμβάσεις της Κομισιόν και της ΕΚΤ, έχει αρχίσει να ενεργοποιείται και το 1ο πακέτο του Απριλίου αξίας 540 δισ. ευρώ (που περιλαμβάνει τα δάνεια του ESM, το πρόγραμμα SURE για την απασχόληση και τα δάνεια της ΕΤΕπ για τις επιχειρήσεις).

  Όσο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027 η προετοιμασία του ξεκίνησε τον Μάιο του 2018. Ωστόσο, ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε μια νέα πρόταση προϋπολογισμού τον Μάιο του 2020 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Ακολούθησε η τροποποιημένη πρόταση του Συμβουλίου στην οποία βασίσθηκε και ο τελικός συμβιβασμός σε επίπεδο κρατών- μελών.

  Σημειώνεται πως για να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του κορονοϊού και τις συνέπειές του, το Κοινοβούλιο ζήτησε στις 17 Απριλίου και στις 15 Μαΐου 2020 ένα μεγάλης κλίμακας σχέδιο ανάκαμψης και ανασυγκρότησης για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και την παροχή βοήθειας σε εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ