Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιουλ-2020 09:05

  "Ιστορική" η συμφωνία της ΕΕ, σχολιάζουν τα διεθνή μέσα

  "Ιστορική" η συμφωνία της ΕΕ, σχολιάζουν τα διεθνή μέσα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για μια "ιστορική" συμφωνία ύστερα από μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής κάνει λόγο το Reuters αναφερόμενο στην συμφωνία η οποία επετεύχθη για ένα μαζικό σχέδιο τόνωσης των οικονομιών της ΕΕ που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

  Αξιωματούχοι τονίζουν ότι η συμφωνία, η οποία προέκυψε αφού ο Michel παρουσίασε συμβιβασμούς για το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, είναι κρίσιμη για να διαλύσει τις αμφιβολίες για το ίδιο το μέλλον της Ένωσης.

  Η ΕΕ άργησε να συντονίσει την αρχική της απάντηση στην πανδημία και –ήδη αποδυναμωμένη από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ- ένα ενωμένο μέτωπο για οικονομική βοήθεια θα έδειχνε ότι μπορεί να ξεπεράσει μια κρίση και να μείνει ενωμένη.

  Αλλά η Σύνοδος έμοιαζε να αποτυγχάνει σε στιγμές που η Ευρώπη χωριζόταν σε βόρειους και νότιους. Μάλιστα, η διάρκεια της Συνόδου σχεδόν άγγιξε το ρεκόρ της Συνόδου της Νίκαιας το 2000, όταν οι ηγέτες της ΕΕ συνεδρίαζαν για πέντε ολόκληρες ημέρες σχεδόν.

  Τα διακυβεύματα στη Σύνοδο Κορυφής ήταν υψηλά, με τις οικονομίες της ΕΕ σε ελεύθερη πτώση καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει την βαθύτερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα αρχικά μέτρα ανακούφισης να εκπνέουν αυτό το καλοκαίρι και με τις ανησυχίες ότι το φθινόπωρο θα μπορούσε να φέρει οικονομική δυσφορία και κοινωνική δυσαρέσκεια.

  Διπλωμάτες δήλωσαν πως ενδεχόμενη αποτυχία θα κινδύνευε να καταστρέψει περαιτέρω μια ένωση που ήδη δυσκολεύεται με το Brexit και έχει ακόμη "σημάδια" από τις κρίσεις, και εκτίθεται περισσότερο σε ευρωσκεπτικιστές, εθνικιστικές και προστατευτικές δυνάμεις.

  Το Bloomberg επισημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να μετριάσουν την οικονομική ύφεση.

  Η συμφωνία ήρθε μετά από περισσότερες από τέσσερις ημέρες ακραίων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, απαιτούσε την ομόφωνη έγκριση και των 27 κρατών-μελών και αποτελεί μια νίκη για τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, οι οποίοι συνέταξαν το αρχικό προσχέδιο της πρότασης τον Μάιο.

  Η Ιταλία εκτιμάται ότι θα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του σχεδίου και αναμένεται να λάβει περί τα 82 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και περίπου 127 δισ. ευρώ σε δάνεια.

  "Οι 27 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία", σχολιάζει στον τίτλο του ρεπορτάζ της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφερόμενη στην συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για την ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση της COVID-19.

  "Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν στο αστρονομικό πακέτο που έχει στόχο την επανεκκίνηση των οικονομιών της ΕΕ. Αυτό θα χρηματοδοτηθεί με από κοινού δανεισμό. Επιστροφές, κράτος δικαίου, κλίμα, πολλές παραχωρήσεις συμφωνήθηκαν για να επιτευχθεί συμβιβασμός", σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

  "Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε ένα τεράστιο σχέδιο ανάκαμψης, με δανεισμό 750 δισεκατομμυρίων ευρώ", είναι ο τίτλος του άρθρου της "Le Monde" όπου σημειώνει ότι "το γαλλο-γερμανικό σχέδιο για από κοινού δανεισμό υιοθετήθηκε". Πρόκειται για "μια μικρή επανάσταση" που θα επιτρέψει να βοηθηθούν τα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση που συνδέεται με την επιδημία του νέου κορονοϊού, σχολιάζει.

  "Ευρωπαϊκή Ανάκαμψη: συμφωνία επετεύχθη την πέμπτη ημέρα της συνόδου κορυφής", επισημαίνει στον τίτλο της η Liberation, η οποία προσθέτει: "η μαραθώνια σύνοδος κορυφής επιτέλους τελείωσε".

  "Νωρίς το πρωί της πέμπτης ημέρας της συνόδου κορυφής, οι 27 κατέληξαν σε συμφωνία που αφορά σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί για πρώτη φορά με την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους.

  "Το αντικείμενο αυτό σκληρής μάχης" μεταξύ των "φειδωλών" χωρών και του γαλλο-γερμανικού ζεύγους, "το ιστορικό αυτό σχέδιο ανάκαμψης" μετά τον κορονοϊό εγγράφεται σε ένα Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027) ύψους 1.074 δισεκατομμυρίων ευρώ, προσθέτει.

  "Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη", σχολίασε στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ενώ η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε "ανακουφισμένη" καθώς έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις η Ευρώπη έδειξε ότι "μπορεί ακόμη να δράσει από κοινού", επισημαίνει επίσης η γαλλική εφημερίδα.

  "Η ΕΕ κλείνει 'ιστορική' συμφωνία ανάκαμψης σε μαραθώνια σύνοδο κορυφής", σημειώνει παράλληλα στον τίτλο της η βρετανική εφημερίδα The Times και προσθέτει ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδειχναν πανευτυχείς μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

  Το ευρώ ανέβηκε καθώς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατέληξαν τελικά σε συμφωνία κατά την πέμπτη ημέρα της συνόδου κορυφής, επισημαίνει παράλληλα η βρετανική Guardian.

  "Οι 27 εξαντλημένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων" ενέκριναν εν τέλει ένα σχέδιο η ΕΕ να εκδώσει κοινό χρέος" απέναντι σε μια πρωτόγνωρη οικονομική ύφεση μετά την Μεγάλη Ύφεση, σημειώνει.

  "Το τέλος της βασανιστικής διαδικασίας ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προήδρευε των μακρών συζητήσεων των ηγετών, με μία μόνο λέξη στο Twitter:"Deal!”", επισημαίνει η Guardian.

  Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάκαμψη έπειτα από μια μαραθώνια σύνοδο κορυφής, σχολιάζει το BBC, σημειώνοντας ότι η συμφωνία επετεύχθη "για ένα τεράστιο πακέτο ανάκαμψης μετά τον κορονοϊό έπειτα από μια τέταρτη νύχτα συνομιλιών".

  Πρόκειται για "τον μεγαλύτερο από κοινού δανεισμό που συμφωνήθηκε ποτέ από την ΕΕ", σύμφωνα με το BBC, το οποίο επικαλείται τις δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ ότι ήταν "μια καθοριστική στιγμή" για την Ευρώπη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ