Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιουλ-2020 22:45

  ΠΟΥ για εμβόλιο Οξφόρδης: Καλά νέα αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος

  ΠΟΥ για εμβόλιο Οξφόρδης: Καλά νέα αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαιρέτησε τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca για το υποψήφιο εμβόλιο που αναπτύσσουν από κοινού κατά του κορονοϊού, αλλά προειδοποίησε ότι είναι ακόμη νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων τονίζονται ότι απαιτούνται περαιτέρω αποδείξεις της αποτελεσματικότητάς του. 

  "Είναι καλά νέα", δήλωσε ο Δρ Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Tύπου στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης της Γενεύης, λίγο μετά τη δημοσίευση των δεδομένων στο The Lancet. "Στη δημιουργία αποκρίσεων Τ-κυττάρων και στη δημιουργία αντισωμάτων εξουδετέρωσης, αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα. Αλλά πάλι, υπάρχει πολύς δρόμος. Πρέπει τώρα να προχωρήσουμε σε πραγματικές δοκιμές μεγαλύτερης κλίμακας”.

  Η δοκιμή φάσης 1 είχε περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες σε άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών. Οι ερευνητές της Οξφόρδης δήλωσαν ότι το εμβόλιο παρήγαγε αντισώματα και φονικά Τ-λεμφοκύτταρα για την καταπολέμηση της μόλυνσης που διήρκεσε τουλάχιστον δύο μήνες.

  Επίσης φάνηκε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δέχεται το εμβόλιο και δεν υπήρχαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Η κόπωση και ο πονοκέφαλος ήταν οι πιο συχνά αναφερόμενες παρενέργειες, ανέφεραν οι ερευνητές. Άλλες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιελάμβαναν πόνο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο, ρίγη και πυρετό.

  "Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει δύο τρόπους εύρεσης και επίθεσης εναντίον παθογόνων - αντιδράσεις αντισωμάτων και Τ-λεμφοκυττάρων", δήλωσε ο καθηγητής της Οξφόρδης Andrew Pollard, σε μια ανακοίνωση νωρίτερα την ημέρα. "Αυτό το εμβόλιο προορίζεται να προκαλέσει και τα δύο, έτσι μπορεί να προσβάλει τον ιό όταν κυκλοφορεί στο σώμα, καθώς και να προσβάλλει μολυσμένα κύτταρα. Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα θυμάται τον ιό, έτσι ώστε το εμβόλιο μας να προστατεύει τους ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα".

  Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας λένε ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο "φυσιολογικό" έως ότου υπάρξει εμβόλιο. Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα από τον FDA φάρμακα ή εμβόλια για τον κορονοϊό, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερους από 14 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και σκότωσε τουλάχιστον 606.922 έως τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Την περασμένη εβδομάδα, ένας ανώτερος αξιωματούχος από τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε για δεκαετίες τραγωδίας εάν τα πλούσια έθνη δεν βοηθήσουν τα φτωχότερα έθνη να καταπολεμήσουν τον κοροναϊό. 

  Ο Ryan είπε τη Δευτέρα ότι υπάρχουν 23 υποψήφια εμβόλια σε κλινική ανάπτυξη και μέχρι τη Δευτέρα, μόνο ένα είχε παράγει δεδομένα φάσης 1.

  Μόλις ένα από τα εμβόλια αποδειχθεί αποτελεσματικό, η επόμενη πρόκληση θα είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν αρκετές δόσεις για διανομή παγκοσμίως, είπε.

  "Αυτός ο μηχανισμός όπως είναι σήμερα δεν θα είναι σε θέση να παρέχει ένα εμβόλιο για όλους στον πλανήτη", είπε. "Θα πρέπει να έχουμε προτεραιότητες ποιος θα πάρει ποιο εμβόλιο στην αρχή, ανάλογα με το ποιο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο και θα πρέπει να έχουμε κάποια πολιτική και προτεραιότητες σχετικά με την καλύτερη χρήση αυτών των εμβολίων".

  Προέτρεψε περισσότερες χώρες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία Covax, ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στη διασφάλιση της δίκαιης διανομής αποτελεσματικών εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

  "Μέρος αυτού εξαρτάται από περισσότερες χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία Covax και όσο περισσότερες χώρες συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία και μοιραστούν τον κίνδυνο και τα οφέλη αυτής της διαδικασίας, τόσο πιθανότερο είναι να μπορούν να διατεθούν εμβόλια σε περισσότερους ανθρώπους". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων