Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Ιουλ-2020 23:56

  Ο Κουρτς απορρίπτει το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ - Κόντρα Κόντε με Ρούτε

  Κουρτς Συνοδος Κορυφης 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε απόψε ότι απορρίπτει την τρέχουσα πρόταση που συζητείται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ η οποία στοχεύει στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών από την ύφεση που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού.

  "Η σημαντικότερη, κεντρική μας απαίτηση είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους…αλλά αυτό που θα αποφασιστεί εδώ να παραμείνει μια ενέργεια για μία και μόνο φορά", δήλωσε ο καγκελάριος στη δημόσια τηλεόραση ORF.

  Στο πλαίσιο της συνόδου στις Βρυξέλλες, ο Κουρτς σημείωσε ότι είχε συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. "Θα υπάρξουν νέες προτάσεις τη νύχτα. Υπάρχει μια δυναμική προς την κατεύθυνσή μας", πρόσθεσε.

  Κόντε: Η πρόταση της Ολλανδίας είναι μη εφαρμόσιμη

  Όπως μετέδωσαν νωρίτερα τα μέσα ενημέρωσης στην Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στην Σύνοδο Κορυφής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρουτε.

  Όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Κόντε τόνισε ότι "η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο".

  Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

  "Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές", τονίζει ο ιταλικός τύπος. Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι "η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική".

  Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τέλος, σε ότι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί, τελικά, να μην θεωρηθεί αρκετό μόνο το "πράσινο φως" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το "ελεύθερο" από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών μελών της Ένωσης.

  Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, προσθέτει η Rai, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.

  Σύνοδος Κορυφής - Τσέχος πρωθυπουργός: Παραμένουν οι διαφορές

  Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε νωρίτερα ότι οι απόψεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώρες αφότου ξεκίνησαν οι συνομιλίες για το Ταμείο Ανάκαμψης στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

  Ο Μπάμπις είπε επίσης ότι δεν έχει την αίσθηση ότι οι "27" βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το μέγεθος του νέου ταμείου που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση του νέου κορονοϊού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ