Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιουλ-2020 12:38

  Apple: Κέρδισε τη δίκη έναντι της Κομισιόν για τη φορολόγηση στην Ιρλανδία

  Apple: Κέρδισε τη δίκη έναντι της Κομισιόν για τη φορολόγηση στην Ιρλανδία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Apple κέρδισε τη δικαστική υπόθεση έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο γενικό δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αποφάνθηκε ότι η Ιρλανδία δεν έδωσε κρατική βοήθεια στον τεχνολογικό κολοσσό.

  Με την απόφαση αυτή η Apple δεν υποχρεούται να καταβάλλει 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία ως φόρους.

  "Το γενικό δικαστήριο καταργεί την αμφισβητούμενη απόφαση διότι η Κομισιόν δεν κατόρθωσε να αποδείξει επαρκώς κατά το νόμο ότι υπήρχε πλεονέκτημα, για τους σκοπούς του Άρθρου 107 (1) της TFEU1", αναφέρουν οι δικαστές, επικαλούμενοι τους κανόνες περί ανταγωνισμού της ΕΕ.

  Η απόφαση του 2016 και το ποσό-ρεκόρ είναι μέρος της προσπάθειας της ΕΕ να καταστείλει φορολογικές συμφωνίες μεταξύ πολυεθνικών και κάποιων χωρών της ΕΕ.

  Η Ιρλανδία από την πλευρά της χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει την απόφαση της Κομισιόν να καταβάλει η Apple 13 δισ. ευρώ σε φόρους, με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι "η Ιρλανδία ήταν πάντα ξεκάθαρη ότι δεν υπήρξε καμία ειδική μεταχείριση στις δύο εταιρείες της Apple. Το ακριβές ποσό, χρεώθηκε σύμφωνα με τους ιρλανδικούς κανόνες φορολόγησης".

  Η Ιρλανδία είχε ασκήσει έφεση στην απόφαση της ΕΕ "με τη λογική ότι η Ιρλανδία δεν χορήγησε κρατική βοήθεια" και η απόφαση σήμερα από το Δικαστήριο υποστηρίζει αυτή την άποψη", ανέφερε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ