Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 11-Ιουλ-2020 18:25

  Ερντογάν: "Αίτημα του έθνους" η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

  Ερντογάν: "Αίτημα του έθνους" η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας. Λάβαμε αυτήν την απόφαση κοιτάζοντας τι θέλει το έθνος μας", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων γέφυρας της Τουρκίας στην επαρχία Μπίτλις.

  Συνεχίζοντας την προκλητική ρητορική του και μια μέρα μετά το διάγγελμά του, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πως το ζήτημα της μετατροπής του μνημείου σε τζαμί ήταν "αίτημα του έθνους".

  Οι αλλαγές εντός της Αγίας Σοφίας προκειμένου να μετατραπεί σε τζαμί και να ανοίξει για λατρεία στις 24 Ιουλίου, θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει υπό τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας.

  Όπως υποστήριξε ο Ερντογάν, "το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση".

  Μάλιστα, κάλεσε τον κόσμο να μη σπεύσει να επισκεφθεί την Αγία Σοφία πριν από το επίσημο άνοιγμά της ως μουσουλμανικό τέμενος, ήτοι πριν από τις 24 Ιουλίου.

  Το μαργαριτάρι της Κωνσταντινούπολης

  Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Αγία Σοφία "το μαργαριτάρι της Κωνσταντινούπολης" και πρόσθεσε πως "κατέχει μια ειδική θέση στην καρδιά του τουρκικού έθνους".

  "Η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο του έθνους και του κράτους μας", συνέχισε ο ίδιος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι "όλοι οι σουλτάνοι συνέβαλαν στη διατήρηση του μνημείου".

  Σε ό,τι αφορά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως "κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ, γιατί αντίκειται στο νόμο". Μάλιστα, πρόσθεσε ότι "οποιαδήποτε επαναφορά στο πρότερο καθεστώς [ενν. στη μετατροπή του ναού σε τζαμί] είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στις επιθέσεις που δέχονται οι αξίες μας".

  "Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση για την Αγία Σοφία που ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Το θέμα για το πώς και για ποιον σκοπό θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Έτσι απ' αυτή την άποψη, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε στάση ή έκφραση πέρα από την απόφαση των δικαστικών και εκτελεστικών οργάνων της χώρας συνιστά παραβίαση της εθνικής μας ανεξαρτησίας", είπε εμφατικά.

  "Θα διατηρήσουμε την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας", συνέχισε ο Ερντογάν και είπε ότι "το τζαμί θα αγκαλιάσει τους πάντες".

  Πηγή: thetoc.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ