Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Ιουλ-2020 10:42

  Τούρκος υπ. Δικαιοσύνης: Νομική ανάγκη να ανοίξει η Αγιά Σοφιά για μουσουλμανική προσευχή

  Τούρκος υπ. Δικαιοσύνης: Νομική ανάγκη να ανοίξει η Αγιά Σοφιά για μουσουλμανική προσευχή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δύο φόρμουλες συζητούνται για την Αγία Σοφία σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’ στην περίπτωση που μετά από 86 χρόνια ακυρωθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934, όπως γράφει το philenews.com.

  Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

  Όπως γράφει η εφημερίδα, και οι δύο φόρμουλες επαφίενται στην διακριτική ευχέρεια του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. 

  1. Με υπογραφή Ερντογάν θα ετοιμαστεί διάταγμα και η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί.

  2. Η προεδρία θα στείλει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ζητώντας της να κάνει αυτό που πρέπει.

  Θεωρητικά, σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ, υπάρχει δικαίωμα έφεσης στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ωστόσο αν η απόφαση είναι να ακυρωθεί το διάταγμα του 1934 δεν αναμένεται έφεση.

  Και η εφημερίδα Τουρκίγε με τίτλο "Παρασκευή Αγίας Σοφίας” γράφει ότι συζητείται πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε ομόφωνη απόφαση για ακύρωση του διατάγματος του 1934 και μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σημειώνει ότι μετά από μια τέτοια απόφαση τα βλέμματα θα στραφούν προς τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος θα μπορεί με ένα διάταγμα εντός 30 ημερών να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τουρκίγε ακόμη και στην περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίσει αρνητικά, η Αγία Σοφία θα μπορεί και πάλι να αποκτήσει καθεστώς τζαμιού και να ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή, καθώς βουλευτές νομικοί του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ εργάζονται επί της έκδοσης ενός προεδρικού διατάγματος. 

  Υπ. Δικαιοσύνης: Νομική αναγκαιότητα να ανοίξει ως τζαμί

  Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ΤΡΤ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλκαντίρ Γκιουλ ανέφερε πως "όταν ανακοινωθεί η απόφαση θα την μάθουμε όλοι μαζί¨. 

  "Πέραν της διαδικασίας της δίκης, πιστεύω ότι είναι μια νομική αναγκαιότητα το άνοιγμα ξανά για προσευχή. Η Αγία Σοφία είναι ένα ίδρυμα. Η Αγία Σοφία η οποία είχε καθιερωθεί ως τζαμί με βάση τον πραγματικό της στόχο είναι νομική ανάγκη να ανοίξει ξανά για προσευχή”, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι "ασφαλώς και θα διαφυλαχθεί η πολιτιστική αξία της Αγίας Σοφίας. Θα διατηρηθεί η ιστορικότητα του μνημείου αλλά η προσμονή όλης της κοινωνίας είναι να επαναφερθεί ο πραγματικός της στόχος που είναι η μουσουλμανική προσευχή. Πιστεύω ότι θα είναι μια απόφαση προς την κατεύθυνση των αιτημάτων του λαού μας”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ