Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιουλ-2020 17:46

  Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν μιλά για "τουρκική μειονότητα" στη Θράκη και ζητά "διάλογο"

  Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν μιλά για "τουρκική μειονότητα" στη Θράκη και ζητά "διάλογο"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει στη Λιβύη να μετατραπεί σε πολεμικό χώρο για τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής και τους ξένους μισθοφόρους.

  Για Θράκη

  Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε πως "με την Ελλάδα μπορούμε να μιλήσουμε άμεσα για ζητήματα, όπως το Αιγαίο, και να επιλύσουμε διαφορές απόψεων ή διαφορές που προκύπτουν κατά καιρούς. Αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ήταν ανοιχτοί στο παρελθόν και ενδέχεται να είναι ανοιχτοί και από δω και πέρα".

  "Έχουμε μουσουλμάνους πολίτες μας τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, έχουν ζητήματα και άλλα θέματα. Μέσω διαπραγματεύσεων είναι πάντοτε δυνατόν, μιλώντας μεταξύ μας, να διανύσουμε απόσταση. Οι δύο ηγέτες κατά την τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία επέδειξαν βούληση προς αυτή την κατεύθυνση", ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν. 

  Για Λιβύη και Χαφτάρ

  "Η έκκληση από τη μία πλευρά για κατάπαυση του πυρός και ο βομβαρδισμός της Τρίπολης από την άλλη, είναι και παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δείχνει τις πραγματικές προθέσεις όλων αυτών των διαδικασιών. Εάν πρόκειται να εφαρμοστεί μια πολιτική λύση, αυτές οι στρατιωτικές λύσεις πρέπει να παραμεριστούν", δήλωσε ο Καλίν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

  Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Τουρκία στηρίζει την κυβέρνηση Σάρατζ που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, στον αγώνα ενάντια στον Χαφτάρ και υπογράμμισε ότι χωρίς αυτή την υποστήριξη, οι συγκρούσεις θα είχαν βαθύνει, ένας μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είχε χάσει τη ζωή τους και η διχοτόμηση της Λιβύης θα ήταν αναπόφευκτη.

  Λέγοντας ότι επί του παρόντος υπάρχει διμερής δομή στη Συρία, ο Καλίν είπε: "Κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την προώθηση κυρίως της πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Από την άλλη πλευρά, απέναντι στην επιθετική στάση του Χαφτάρ, η κυβέρνηση Σάρατζ, η κυβέρνηση της Τρίπολης, έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας".

  Πρόσθεσε ότι αυτό το δικαίωμα προστατεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου. "Έτσι, η συνεργασία μας μαζί τους (GNA) συνεχίζεται έντονα με αυτόν τον τρόπο", δήλωσε ο Καλίν.

  "Όποτε ο Χάφταρ ζήτησε την κατάπαυση του πυρός, ήταν πάντα η φάση προετοιμασίας μιας νέας επίθεσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πλευρά του Σάρατζ δεν εμπιστεύεται τους ισχυρισμούς για κατάπαυση του πυρός", πρόσθεσε.

  Ο Καλίν υπογράμμισε επίσης ότι η χώρα υπέστη σημαντικές απώλειες όσον αφορά τα έσοδα από το πετρέλαιο λόγω του πολέμου.

  Από την άλλη πλευρά, ο Καλίν τόνισε επίσης ότι η ασφάλεια της Λιβύης ήταν σημαντική για την ασφάλεια της Τουρκίας.

  "Σε μια εποχή που ο όρος ασφάλεια παγκοσμιοποιείται, δεν μπορείτε να σχεδιάσετε τα όρια της εθνικής ασφάλειας μόνο εντός των εθνικών συνόρων. Εάν το θέμα είναι η ασφάλειας της Τουρκίας, τότε σχετίζεται ταυτόχρονα με την ασφάλεια του Ιράκ, του Ιράν και όλων των άλλων γειτόνων μας, καθώς και με τις εξελίξεις στη Μεσόγειο", δήλωσε ο Καλίν, υποδεικνύοντας ότι η Λιβύη είναι γείτονας της Τουρκίας μέσω της Μεσογείου.

  "Οι εξελίξεις στη Λιβύη επηρεάζουν άμεσα τόσο την ασφάλεια της Μεσογείου όσο και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ", συνέχισε, λέγοντας ότι θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας ή της μετανάστευσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ