Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιουλ-2020 17:20

  AfDB: Ύφεση έως 3,4% για την Αφρική το 2020

  AfDB: Ύφεση έως 3,4% για την Αφρική το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (AfDB) αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην "Μάυρη Ήπειρο" το 2020 και πλέον προβλέπει ύφεση τουλάχιστον 1,7% σε ετήσια βάση για το σύνολο του έτους, η οποία πιθανόν να είναι διπλάσια αν η πανδημία συνεχίσει την πορεία της και το β' εξάμηνο.

  Οι νέες προβλέψεις, που παρουσιάστηκαν στο Economic Outlook της τράπεζας την Τρίτη αποτελούν σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων για ανάπτυξη της τάξης του 3,9% που είχε κάνει τον Ιανουάριο, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

  Εάν το ζήτημα του κορονοϊού δεν αντιμετωπιστεί, η Αφρική αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας τεράστιας ανθρωπιστικής και υγειονομικής καταστροφής, εκτιμά η AfDB.

  Ο εδρεύων στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού οργανισμός "βλέπει" επίσης ανάκαμψη μέσω ανάπτυξης της τάξης του 3% για το 2021. Ωστόσο, αυτή δεν θα καλύψει την απώλεια περίπου 173,1 έως 236,7 δισ. δολαρίων που θα κοστίσει αθροιστικά η πανδημία για τη διετία 2020-2021.

  Χώρες οι οποίες εξαρτώνται από τον τουρισμό, τις εξαγωγές πετρελαίου και γενικότερα την εξαγωγή πρώτων υλών θα πληγούν ιδιαίτερα, σημειώνεται.

  Ο αριθμός των ανθρώπων σε ακραία φτώχεια πιθανόν να αυξηθεί έως και στα 463 εκατομμύρια, καθώς έως 30 εκατ. θέσεις εργασίας πιθανόν να χαθούν, σύμφωνα με την AfDB.

  Η μόνη περιφέρεια της ηπείρου η οποία εκτιμάται ότι θα καταγράψει ανάπτυξη είναι η Ανατολική Αφρική, ενώ χειρότερα θα πληγεί το νότιο τμήμα της, που αναμένεται να καταγράψει ύφεση έως και 6,6%.

  Μόνον η Ανατολική Αφρική αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 

  Η ανάπτυξη της Ανατολικής Αφρικής "βασίζεται κυρίως στις υψηλές δημοσιονομικές δαπάνες για υποδομές, την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, το πλεονέκτημα της κατάκτησης υψηλότερων επιπέδων σταθερότητας, τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες και τα κίνητρα για βιομηχανική ανάπτυξη", τονίζεται σε έτερη έκθεση της τράπεζας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ