Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιουλ-2020 14:32

  Bloomberg: Η πρόταση Μισέλ για να κάμψει τις αντιστάσεις των "Βόρειων" για το Ταμείο Ανάκαμψης

  Bloomberg: Η πρόταση Μισέλ για να κάμψει τις αντιστάσεις των "Βόρειων" για το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.20

  Πρόταση με βάση την οποία το 70% του πακέτου των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον κορονοϊό θα διανεμηθεί με βάση την τρέχουσα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το υπόλοιπο 30% θα διανεμηθεί από το 2023, ανάλογα με το μέγεθος της ύφεσης της κάθε χώρας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, καταθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις των δημοσιονομικά "συντηρητικών" βόρειων χωρών της Ένωσης.

  Στην πρόταση Μισέλ προβλέπεται ότι οι χώρες θα έχουν 3 χρόνια περιθώριο προκειμένου να συνδέσουν τη χρηματοδότηση που θα λάβουν με συγκεκριμένα projects και άλλα 3 χρόνια για να τα ξοδέψουν, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Bloomberg.

  Οι όροι που συνδέονται με την εκταμίευση των ποσών θα ενισχυθούν, προκειμένου να εξασφαλίζεται η κλιματική και η ψηφιακή μετάβαση σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

  Θα υπάρχουν επίσης όροι αιρεσιμότητας σχετικά με την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων για χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, ωστόσο δεν έγινε γνωστό ποιος θα είναι ο μηχανισμός διακοπής των εκταμιεύσεων σε τέτοιες περιπτώσεις.

  Ελαφρώς μειωμένος επταετής προϋπολογισμός

  Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προτείνουν ένα οριακά μικρότερο επταετή προϋπολογισμό στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ωστόσο θα εμμείνουν στον στόχο των 750 δισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης από τον κορονοϊό, δήλωσε εξάλλου σήμερα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

  Ένας πιο μέτριος προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-2027, συγκριτικά με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, έχει στόχο τον "εξευμενισμό" της ίδιας ομάδας χωρών του "Βορρά" που αντιστέκεται στην πρόταση της Κομισιόν για τη μορφή του Ταμείου Ανάκαμψης.

  "Είναι θέμα τακτικής, χρειάζεται να βρούμε μια ισορροπία. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε", δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα προτείνει έναν προϋπολογισμό μεταξύ 1,05 τρισ. ευρώ και 1,094 τρισ. ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η Κομισιόν είχε προτείνει 1,1 τρισ. ευρώ.

  Ο Μισέλ έχει μιλήσει στους ηγέτες της ΕΕ μεμονωμένα και θα παρουσιάσει την πρότασή του την επόμενη εβδομάδα με την ελπίδα οι κυβερνήσεις να καταλήξουν σε συμφωνία στη σύνοδο που θα γίνει αργότερα τον Ιούλιο, δήλωσε ο αξιωματούχος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ