Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Ιουλ-2020 11:38

  Riksbank: Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, αύξησε το ποσό αγοράς assets

  Riksbank: Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, αύξησε το ποσό αγοράς assets
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η σουηδική κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο μηδέν και τόνισε πως θα παραμείνει αμετάβλητο τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2023.

  Η Riksbank δήλωσε πως θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο το επιτόκιο επαναγοράς εάν θεωρηθεί αποτελεσματικό μέτρο, αλλά σε αυτή τη συνεδρίαση αντί αυτού τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένων των αγορών κρατικών ομολόγων από τον Σεπτέμβριο.

  "Για να αποφευχθεί μια άσκοπα παρατεταμένη και βαθιά πτώση στην οικονομία και στον πληθωρισμό, το εκτελεστικό συμβούλιο έχει αποφασίσει για διάφορα μέτρα", τόνισε η κεντρική τράπεζα.

  "Το πλαίσιο για τις αγορές assets που έλαβαν χώρα από τη Riksbank από την έναρξη της κρίσης, διευρύνεται από τα 300 δισ. κορόνες στα 500 δισ. κορόνες (32-53,5 δισ. δολάρια) μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2021".

  Επιπλέον, η Riksbank θα μειώσει τα επιτόκια και θα επεκτείνει τη διάρκεια των δανείων που προσφέρει στις τράπεζες.

  Δήλωσε δε πως συνολικά, αυτά τα μέτρα σημαίνουν ότι θα υπάρξει πλήρης τόνωση της νομισματικής πολιτικής με τη μορφή χαμηλών επιτοκίων και μιας μεγάλης ποσότητας ρευστού για το προσεχές μέλλον.

  "Αυτό δημιουργεί τις συνθήκες για ανάκαμψη στη σουηδική οικονομία και θα βοηθήσει τον πληθωρισμό να αυξηθεί προς τον στόχο του 2% στο τέλος της περιόδου πρόβλεψης".

  Στις προβλέψεις της η Riksbank δήλωσε πως τα στοιχεία αναφέρουν ότι το ΑΕΠ αναμένεται να έχει υποχωρήσει κατά 7% στο β΄ τρίμηνο, και πρόκειται για την πιο μεγάλη πτώση στο έτος, από το 1940.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ