Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιουν-2020 17:53

  Ο οίκος Fitch προβλέπει συρρίκνωση 3,9% φέτος για την οικονομία της Τουρκίας

  Ο οίκος Fitch προβλέπει συρρίκνωση 3,9% φέτος για την οικονομία της Τουρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch μείωσε την πρόβλεψη του για την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας για δεύτερη φορά σε δύο μήνες, επικαλούμενος την κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας.

  Η οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,9% φέτος, δήλωσε ο οίκος Fitch σε έκθεση τη Δευτέρα, μειώνοντας τις προβλέψεις του από το προηγούμενο αρνητικό 3%. Επίσης, μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για τη Ρωσία, το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Ινδονησία, τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα προκαταρκτικά οικονομικά στοιχεία για τον Ιούνιο έδειξαν μια "πολύ ισχυρή περίοδο ανάκαμψης". Η Τουρκία θα γίνει μια από τις χώρες-αστέρια του κόσμου, που θα αναμορφωθεί μετά την πανδημία, είπε .

  Οι τουρκικές αρχές πλημμύρισαν την οικονομία με φθηνή πίστωση από κρατικές τράπεζες, στο πλαίσιο μέτρων για την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης. Η κεντρική τράπεζα μείωσε επίσης τα επιτόκια στο 8,25% από 24% σε λιγότερο από ένα χρόνο, για να στηρίξει τους στόχους της οικονομικής ανάπτυξης της κυβέρνησης.

  Ο οίκος Fitch είπε ότι η οικονομία της Τουρκίας ήταν μεταξύ εκείνων που παρουσίαζαν ανάκαμψη μετά τη μείωση της δραστηριότητας, κάτι που επί το πλείστον φαίνεται στην αύξηση του δανεισμού. Ωστόσο, ανέφερε ότι τα συμπεράσματα για ανάπτυξη σε αναδυόμενες αγορές και αλλού βασίστηκαν στους συνεχιζόμενους περιορισμούς στα ταξίδια, στις δραστηριότητες αναψυχής και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και στη παρατεινόμενη εθελοντική κοινωνικής αποστασιοποίηση.

  "Ο κίνδυνος επανεμφάνισης του ιού, που μπορεί να ωθήσει σε νέα lockdown σε όλη τη χώρα -ή μαζική κλιμάκωση της εθελοντικής κοινωνικής αποστασιοποίησης- είναι πολύ υψηλός", δήλωσε ο οίκος Fitch. Το αρνητικό σενάριο θα βασίζεται σε μια μεγάλη αποτυχία στην παγκόσμια κρίση υγείας, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να μην επιστρέψει στα προ-κορονοϊού επίπεδα, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, ανέφερε.

  Η Τουρκία επιδιώκει να ανοίξει εκ νέου την τουριστική της βιομηχανία, η οποία κέρδισε ρεκόρ 34,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες διατηρούν τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για τη χώρα. Σε αυτά τα έθνη περιλαμβάνεται η Γερμανία, από την οποία προήλθε ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών πέρυσι. Στη Ρωσία, η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση, τα κρούσματα του κοροναϊού παραμένουν αυξημένα.

  Ο Ερντογάν προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι Τούρκοι πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης ώστε να περιορίσουν τον COVID-19 αφού επίσημα στοιχεία έδειξαν ανοδική τάση σε νέα κρούσματα. Η κυβέρνηση επανέφερε ορισμένα lockdown Σαββατοκύριακου σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων πόλεων, της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ