Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 27-Ιουν-2020 23:59

  Η Τουρκία απαντά στον Μπορέλ: Δεν θα κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους Ελληνοκύπριους

  Η Τουρκία απαντά στον Μπορέλ: Δεν θα κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους Ελληνοκύπριους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "H πρόταση αυτή της ΕΕ η οποία δεν αναφέρεται στα ίσα δικαιώματα επί των φυσικών πόρων του νησιού και αγνοεί τους Τουρκοκύπριους, στερείται σοβαρότητας", γράφει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας στην πρόταση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, για συνάντηση της Κυπριακής Δημιοκρατιας με την Άγκυρα.

  Στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

  Όπως έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένα στο παρελθόν, έως ότου επιλυθεί το Κυπριακό, σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων, συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είμαστε εμείς οι συνομιλητές του Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, αλλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της τδβκ, Κουντρέτ Οζερσάι. Εάν επιδιώκεται λύση στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να συναντηθούν οι δυο λαοί του νησιού και να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός συνεργασίας, έρευνας και διαχείρισης υδρογονανθράκων καθώς και διαμοιρασμού των εσόδων από τους πόρους αυτούς. Η πρόταση της τδβκ στις 13 Ιουλίου 2019 παρέχει την απαραίτητη βάση για κάτι τέτοιο.

  Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά του νησιού της Κύπρου είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Είναι εκτός συζήτησης ότι τη χώρα μας θα μπορούσε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Ελληνοκυπριακή διοίκηση (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία), η οποία σφετερίστηκε τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ