Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιουν-2020 16:19

  Τουρκία και Ιράν έφτιαξαν κοινό μέτωπο εναντίον του Ισραήλ;

  Τουρκία και Ιράν έφτιαξαν κοινό μέτωπο εναντίον του Ισραήλ;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία και το Ιράν ίσως είναι σε θέση να συνεργαστούν εναντίον του Ισραήλ, καθώς ενδέχεται πρόσφατα να συντόνισαν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ένοπλων κουρδικών ομάδων, στο βόρειο Ιράκ και η Τεχεράνη εξέφρασε υποστήριξη για τη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη, σύμφωνα με τον αρθρογράφο Σεθ Φράντσμαν, στην εφημερίδα Jerusalem Post, σε άρθρο, την Τετάρτη.

  Ο Φράντσμαν είπε ότι η αντίθεση της Τουρκίας στην αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ, που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό, Κασέμ Σολεϊμανί, η υπονόμευση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, οι δεσμοί των δύο χωρών με την παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα Χαμάς και το γεγονός ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, πήγε στη Τουρκία για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, στις 15 Ιουνίου, αποτελεί περαιτέρω απόδειξη, κάποιου είδους νεφελώδους συνωμοσίας εναντίον του Ισραήλ. 

  Ο Φράντσμαν δεν είπε ξεκάθαρα τι θα σήμαινε ο συντονισμός της Τουρκίας και του Ιράν με στόχο το Ισραήλ. 

  Ωστόσο, είπε ότι το υπουργείο θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας έχει δεσμευτεί να κινητοποιήσει το "ισλαμικό ummah" για να υπερασπιστεί την Ιερουσαλήμ, από πιθανή προσάρτηση της κατεχόμενης παλαιστινιακής γης. Ο Φράντσμαν δήλωσε ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είχε ζητήσει "ένοπλη αντίσταση" στις 21 Μαΐου.

  Οι εντάσεις πρόκειται να αυξηθούν μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και άλλων χωρών στην περιοχή, καθώς το Ισραήλ αναμένεται να ανακοινώσει σχέδια που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ για την προσάρτηση, παράνομα, της κατεχόμενης παλαιστινιακής επικράτειας, την 1η Ιουλίου. 

  "Η Ιερουσαλήμ μπορεί να είναι το επόμενο σημείο πίεσης, καθώς η προσάρτηση κυριαρχεί, και η Τουρκία και το Ιράν χρειάζονται ένα άλλο ζήτημα για να ενθαρρύνουν τη λαϊκή υποστήριξη εντός των συνόρων αλλά και περιφερειακά", δήλωσε ο Φράντσμαν.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ