Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιουν-2020 17:12

  MSCI: Πιθανώς η Τουρκία να χάσει το στάτους της "αναδυόμενης αγοράς"

  MSCI: Πιθανώς η Τουρκία να χάσει το στάτους της "αναδυόμενης αγοράς"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η MSCI, κορυφαίος πάροχος index και analytics, δήλωσε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την κατάσταση του κύριου χρηματιστηρίου της Τουρκίας σε "παραμεθόρια αγορά".

  Η MSCI ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι μπορεί να επανεξετάσει τη θέση της Τουρκίας στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών αν οι συνθήκες στην τουρκική αγορά επιδεινωθούν περαιτέρω και ότι ενδέχεται να ξεκινήσει μια πρόταση διαβούλευσης ή επαναταξινόμησης, που θα μπορούσε να φέρει τον δείκτη MSCI Turkey να εξαιρείται από το γκρουπ των αναδυόμενων αγορών. 

  Η προσβασιμότητα στις τουρκικές μετοχές επηρεάστηκε αρνητικά από την εισαγωγή απαγορεύσεων στο short selling και τον δανεισμό μετοχών τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και τον Φεβρουάριο του 2020, δήλωσε η MSCI. "Αυτές οι απαγορεύσεις περιορίζουν σοβαρά την ικανότητα των θεσμικών επενδυτών να εκφράζουν ενεργές επενδυτικές απόψεις και να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο του χαρτοφυλακίου", δήλωσε η εταιρεία.

  Η MSCI περιλαμβάνει 26 χώρες στον δείκτη αναδυόμενων αγορών. Η Τουρκία κατατάσσεται στην κατηγορία των αναδυόμενων από το 1989.

  Οι παραμεθόριες αγορές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολλές χώρες της Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας, όπως το Βιετνάμ, το Κουβέιτ και το Μαρόκο, ενέχουν συνήθως υψηλότερο κίνδυνο για τους επενδυτές. Η Τουρκία θα μπορούσε εναλλακτικά να υποβαθμιστεί σε αυτόνομη αγορά μετά την αναθεώρηση, δήλωσε η MSCI.

  Η MSCI ανακοίνωσε την πιθανή επανεξέταση του στάτους της Τουρκίας στα αποτελέσματα της επισκόπησης ταξινόμησης αγορών 2020. Ανέφερε επίσης ότι ο δείκτης MSCI Argentina μπορεί να αφαιρεθεί από τον δείκτη MSCI Emerging Markets εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση στην προσβασιμότητα στην αγορά.

  Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για να αποτρέψει τους ξένους επενδυτές να μειώσουν τα αποθέματα λίρας από τότε που ξέσπασε η νομισματική κρίση, το καλοκαίρι του 2018. Τα βήματα ώθησαν σε έξοδο ξένων επενδύσεων από τη χώρα.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ