Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιουν-2020 12:05

  Δικαστική μάχη Μαδούρο - Γκουαϊδό για χρυσό της Βενεζουέλας αξίας 1 δισ. δολ. στην Bank of England

  Δικαστική μάχη Μαδούρο - Γκουαϊδό για χρυσό της Βενεζουέλας αξίας 1 δισ. δολ. στην Bank of England
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι δύο αντίπαλοι ηγέτες που θεωρούν καθένας τον εαυτό του πρόεδρο της Βενεζουέλας έχουν εισέλθει σε νομική διαμάχη για χρυσό αξίας 1 δισ. δολ. ο οποίος βρίσκεται στα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου, Bank of England, με Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου να αναμένεται να αποφασίσει για το θέμα εντός των επόμενων ημερών.

  Η δικαστική διαδικασία άρχισε τη Δευτέρα και αναμένεται να διαρκέσει συνολικά τέσσερις ημέρες, σε μία υπόθεση η οποία θεωρείται κομβικής σημασίας για την σκληρά πληττόμενα από οικονομική κρίση, εδώ και χρόνια, χώρα της Νότιας Αμερικής.

   Η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας, η οποία ελέγχεται από το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ζητεί από το δικαστήριο έκδοση διαταγής προς την Bank of England προκειμένου η τελευταία να υποχρεωθεί να της παραδώσει τη μεγάλη ποσότητα χρυσού, η οποία ανήκει στο βενεζουελανικό κράτος.

  Οι νομικοί εκπρόσωποι του καθεστώτος Μαδούρο σημειώνουν ότι οι πόροι θα μεταβιβαστούν αμέσως στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου το τελευταίο να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

  Ο πρόεδρος της νόμιμης Εθνοσυνέλευσης (κοινοβουλίου) της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί από το σώμα μεταβατικός  πρόεδρος της Βενεζουέλας, τονίζει ότι ο χρυσός πρέπει να περάσει υπό τον έλεγχό του, καθώς η κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου, καθώς και εκείνες άλλων 60 κρατών ανά τον πλανήτη, τον αναγνωρίζουν ως νόμιμο μεταβατικό αρχηγό του κράτους της Βενεζουέλας.

  "Ο χρυσός στα θησαυροφυλάκια της Bank of England αποτελεί εθνικούς μας πόρους. Ανήκει στον λαό μας, για τη διασφάλιση του μέλλοντος του έθνους", ανέφερε η Vanessa Neumann, επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της μεταβατικής κυβέρνησης Γκουαϊδό της Βενεζουέλας, σε δήλωσή της τη Δευτέρα.

  "Δεν πρέπει να αφεθεί να κλαπεί από τη διεθνή εγκληματική οργάνωση που αποτελεί το καθεστώς Μαδούρο, το οποίο έχει κλέψει και όλους τους υπόλοιπους εθνικούς πόρους. Δεν πρέπει να παραδοθεί στους εχθρούς του λαού της Βενεζουέλας, στους συμμετόχους σε εγκλήματα, τρομοκρατία και καταπίεση", πρόσθεσε.

  Η κεντρική τράπεζα του Μαδούρο υπέβαλε το σχετικό αίτημα στο βρετανικό δικαστήριο στις 14 Μαΐου, σημειώνοντας ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά τροφίμων και φαρμακευτικού υλικού για τη μάχη κατά της Covid-19.

  O OHE έχει τονίσει σε πρόσφατη έκθεσή του ότι τα νοσοκομεία της Βενεζουέλας παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό και προστατευτικό εξοπλισμό και υλικό.

  Τουλάχιστον 4.100 κρούσματα κορονοϊού έχουν καταγραφεί στη Βενεζουέλα, ενώ τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία του Johns Hopkins University.

  Ο Diego Moya-Ocampos, επικεφαλής αναλυτής για ζητήματα Βενεζουέλας στην IHS Markit, ανέφερε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι η βρετανική Δικαιοσύνη είναι απίθανο να παραδώσει τον χρυσό στο καθεστώς Μαδούρο, από τη στιγμή που δεν το αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση της λατινοαμερικανικής χώρας.

  "Ωστόσο, θεωρώ ελάχιστα πιθανό να παραδώσουν τον χρυσό και στον Γκουαίδί, οπότε πιστεύω ότι προς το παρόν οι πόροι αυτοί θα μείνουν εδώ στη Βρετανία", ανέφερε.

  Η Bank of England διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στα θησαυροφυλάκιά της, με μόνο το παράρτημα της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη (New York Federal Reserve) να την ξεπερνά σε ποσότητα αποθεμάτων του πολύτιμου μετάλλου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ