Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιουν-2020 19:03

  "Ομοβροντία" τεχνολογικών κολοσσών κατά Τραμπ για την αναστολή των αδειών εργασίας σε ξένους

  "Ομοβροντία" τεχνολογικών κολοσσών κατά Τραμπ για την αναστολή των αδειών εργασίας σε ξένους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την έντονη αντίδραση των τεχνολογικών κολοσσών προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να "παγώσει” τις άδειες εισόδου στις ΗΠΑ για εργασία, καθώς ιδιαίτερα ο κλάδος της τεχνολογίας βασίζεται στο συγκεκριμένο καθεστώς για την προσέλκυση εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού.

  Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τη Δευτέρα διάταγμα με το οποίο αναστέλλεται η χορήγηση βίζας εργασίας σε ξένους, όπως για παράδειγμα η βίζα L-1 που επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να "εισάγουν” εργαζομένους από τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό, καθώς και η βίζα H-1B που είναι ιδιαίτερα προσφιλής στις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου καθώς τους επιτρέπει να κάνουν προσλήψεις εξειδικευμένων στελεχών.

  Οι εν λόγω περιορισμοί θα ισχύσουν από τις 24 Ιουνίου και θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς απώτερος στόχος του Τραμπ είναι να ενισχυθεί η απασχόληση των Αμερικανών, μέσω της απελευθερωσης θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που λόγω της πανδημίας του κορονοϊού το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί.

  Το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής προβλέπει ότι το διάταγμα του Τραμπ θα αποκλείσει από έως και 219.000 εργαζομένους.

  Ο Sundar Pichai της Google, η Susan Wojcicki του YouTube και ο Elon Musk της Tesla καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή την απόφαση του Τραμπ, ενώ αντίστοιχες αντιδράσεις υπήρξαν και από τους εκπρόσωπους των Amazon, Facebook και Twitter.

  "Η μετανάστευση συνέβαλε πάρα πολύ στην οικονομική επιτυχία της Αμερικής, καθιστώντας τη χώρα παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά και την Google την εταιρεία που είναι σήμερα", έγραψε ο Pichai σε ανάρτησή του στο Twitter. "Απογοητεύτηκα από τη σημερινή διακήρυξη - θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των μεταναστών και να εργαζόμαστε για να επεκτείνουμε τις ευκαιρίες σε όλους" πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Google.

  Την απογοήτευσή του εξέφρασε μέσω Twitter και ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook: "Όπως η Apple, αυτό το έθνος μεταναστών αντλούσε πάντα δύναμη από τη διαφορετικότητά μας, και ευελπιστούμε να συνεχιστεί η δέσμευση όσον αφορά το "αμερικανικό όνειρο”. Δεν υπάρχει ευημερία χωρίς αυτά τα δύο. Απογοητεύτηκα βαθιά από αυτή τη διακήρυξη".

  Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος του YouTube, δήλωσε μέσω Twitter ότι η μετανάστευση αποτέλεσε παράγοντα "κρίσιμης σημασίας” στην ιστορία της Αμερικής, όπως και στην ιστορία της οικογένειά της. "Η οικογένειά μου διέφυγε από τον κίνδυνο και βρήκε ένα νέο σπίτι στην Αμερική". Ο Pichai "έχει δίκιο", συνέχισε η επικεφαλής του YouTube, προσθέτοντας ότι και το YouTube "θα συνταχθεί με την Google στο πλευρό των μεταναστών και θα εργαστεί για να επεκτείνει τις ευκαιρίες για όλους".

  Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Musk της Τesla, ο οποίος μέσω Twitter τόνισε ότι διαφωνεί "πάρα πολύ” με την κίνηση του Αμερικανού προέδρου. "Με βάση την εμπειρία μου, αυτό το εξειδικευμένο δυναμικό είναι δημιουργοί καθαρών θέσεων εργασίας", έγραψε. "Η μεταρρύθμιση του συστήματος χορήγησης βίζας έχει νόημα, αλλά η συγκεκριμένη είναι πολύ ευρεία".

  Πιο επιθετική η δήλωση της Amazon, η οποία έλαβε τις περισσότερες βίζες H-1B από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία το 2019, με τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου να χαρακτηρίζει την κίνηση "κοντόφθαλμη". "Η παρεμπόδιση επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης να εισέλθουν στη χώρα και να συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη της Αμερικής θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Αμερικής", ανέφερε η εταιρεία.

  Το Facebook καταδίκασε επίσης την κίνηση Τραμπ. "Η τελευταία διακήρυξη του Προέδρου Τραμπ χρησιμοποιεί την πανδημία Covid-19 ως δικαιολογία για τον περιορισμό της μετανάστευσης", δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook. "Στην πραγματικότητα, η προσπάθεια να μείνουν εκτός ΗΠΑ ταλέντα υψηλής εξειδίκευσης θα κάνει την ανάκαμψη της χώρας μας ακόμη πιο δύσκολη. Οι εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης παίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας -στο Facebook και σε οργανισμούς σε ολόκληρη τη χώρα- και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ενθαρρύνουμε και όχι να περιορίσουμε".

  Ο πρόεδρος της Microsoft Μπράντ Σμιθ από τη μεριά του πρόσθεσε: "Τώρα δεν είναι η ώρα να αποκόψουμε το έθνος μας από το ταλέντο του κόσμου ή να δημιουργήσουμε αβεβαιότητα και άγχος. Οι μετανάστες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην εταιρεία μας και υποστηρίζουν την κρίσιμη υποδομή της χώρας μας. Συνδράμουν αυτήν τη χώρα σε μια στιγμή που τους χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ