Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιουν-2020 11:04

  Ευρωζώνη: Στις 47,5 μονάδες ο σύνθετος ΡΜΙ Ιουνίου

  Ευρωζώνη: Στις 47,5 μονάδες ο σύνθετος ΡΜΙ Ιουνίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ιστορική ύφεση της οικονομίας της ευρωζώνης υποχώρησε ξανά αυτό τον μήνα καθώς οι επιχειρήσεις που υποχρεώθηκαν να κλείσουν προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ξανά-άνοιξαν.

  Περίπου 9 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και περίπου 500.000 έχουν πεθάνει. Αν και οι νέες περιπτώσεις ακόμη αναφέρονται, οι κυβερνήσεις στην ευρωζώνη έχουν χαλαρώσει τους αυστηρούς περιορισμούς τόσο σε πολίτες όσο και σε επιχειρήσεις.

  Ο σύνθετος PMI της IHS Markit ανέκαμψε στις 47,5 μονάδες τον Ιούνιο από τις 31,9 μονάδες του Μαΐου, προχωρώντας πιο κοντά στο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στις 42,4 μονάδες.

  Τον Απρίλιο είχε διαμορφωθεί στο ιστορικό χαμηλό των 13,6 μονάδων.

  Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, τόνισε πως τα στοιχεία δείχνουν άλλη μια σημαντική χαλάρωση της ύφεσης στην περιοχή τον Ιούνιο.

  "Η παραγωγή και η ζήτηση εξακολουθούν να μειώνονται αλλά δεν καταρρέουν πλέον", τόνισε ο ίδιος.

  "Ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου είναι ακόμη πιθανό να εμφανίσουν πρωτοφανή πτώση, η άνοδος των PMIs ενισχύει τις προσδοκίες ότι η άρση των περιορισμών στα lockdowns θα βοηθήσει να έρθει η ύφεση στο τέλος της όσο προχωρούμε στο καλοκαίρι", ανέφερε.

  Η αισιοδοξία για την επόμενη χρονια έχει επιστρέψει. Ο δείκτης για τη μελλοντική παραγωγή, ανακάμπτει από τις 46,8 μονάδες στις 55,7 μονάδες.

  Στον κλάδο των υπηρεσιών ο PMI σημείωσε άνοδο στις 47,3 μονάδες από τις 30,5 μονάδες, έναντι εκτιμήσεων για 41 μονάδες.

  Επίσης ο δείκτης νέων επιχειρήσεων σημείωσε άνοδο στις 45,6 μονάδες από τις 29,9 μονάδες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ