Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουν-2020 19:48

  Η Ευρώπη συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την αναδιάρθρωση του ΠΟΥ

  Η Ευρώπη συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την αναδιάρθρωση του ΠΟΥ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Χώρες της Ευρώπης συνεργάζονται με τις ΗΠΑ για την αναδιάρθρωση Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), όπως δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος υγείας, υποδεικνύοντας ότι η Ευρώπη συμμερίζεται ορισμένες από τις ανησυχίες που οδήγησαν την Ουάσινγκτον να παραιτηθεί από τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ.

  Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του, δήλωσε ότι η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία συζητούν τις μεταρρυθμίσεις του ΠΟΥ με τις ΗΠΑ σε τεχνικό επίπεδο.

  Ο στόχος, ανέφερε ο αξιωματούχος, είναι να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του ΠΟΥ, αναφορικά με τους ισχυρισμούς ότι ο οργανισμός δέχτηκε πιέσεις από την Κίνα κατά την αρχική αντίδρασή του στην κρίση του κορονοϊού.

  "Συζητάμε τρόπους διαχωρισμού του μηχανισμού διαχείρισης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ από οποιαδήποτε επιρροή μιας χώρας", δήλωσε ο αξιωματούχος.

  Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεπαγόταν αλλαγή του συστήματος χρηματοδότησης του ΠΟΥ για να το γίνει πιο μακροπρόθεσμη η λειτουργία του, δήλωσε ο αξιωματούχος. Ο ΠΟΥ λειτουργεί τώρα με έναν διετή προϋπολογισμό, ο οποίος "θα μπορούσε να βλάψει την ανεξαρτησία του ΠΟΥ" όταν πρέπει να συγκεντρώσει κεφάλαια από χώρες δωρητές εν μέσω έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο αξιωματούχος.

  Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει τον ΠΟΥ για την σχέση του με την Κίνα και ανακοίνωσε τη διακοπή χρηματοδότησης.

  Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ενίοτε καλέσει για μεταρρυθμίσεις του ΠΟΥ, αλλά γενικά έχουν υπερασπιστεί τον οργανισμό από την πιο έντονη κριτική της Ουάσινγκτον. Στο δημόσιο διάλογο, η ευρωπαϊκή θέση ήταν συνήθως ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από αξιολόγηση της αντίδρασης στην κρίση του κορονοϊού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ