Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουν-2020 16:32

  Η τουρκική οικονομία στα χέρια του Ερντογάν: Το κρατικό επενδυτικό ταμείο έχει το 26% της Turkcell

  Η τουρκική οικονομία στα χέρια του Ερντογάν: Το κρατικό επενδυτικό ταμείο έχει το 26% της Turkcell
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το κρατικό ταμείο πλούτου της Τουρκίας ενίσχυσε το ρόλο του στην οικονομία και στον στρατηγικά σημαντικό κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αποκτώντας ένα μερίδιο ελέγχου στην Turkcell, τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χώρας.

  Η συμφωνία για την αγορά 26% της εταιρείας περιελάμβανε την αγορά μεριδίου 24% που ανήκει έμμεσα στην TeliaSonera της Σουηδίας για 530 εκατομμύρια δολάρια, αποκάλυψε το Ταμείο Πλούτου Τουρκίας (TWF), σε δήλωση προς το PRnewswire αργά την Τετάρτη.

  Η Τουρκική Çukurova Holding θα αποχωρήσει επίσης από την Turkcell με την πώληση, ανέφερε.

  Το κρατικό ταμείο πλούτου της Τουρκίας, υπό την προεδρία, φυσικά, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυξάνει το χαρτοφυλάκιο εταιρειών του, το οποίο περιλαμβάνει την Türk Telekom, τη μεγαλύτερη εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας, την Ziraat Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Turkish Airlines και την εταιρεία αγωγών BOTAŞ. Νωρίτερα φέτος, εξαγόρασε τη Vakıfbank, την τρίτη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Τουρκίας και κατέχει επίσης τη Halkbank, τη δεύτερη μεγαλύτερη, ενώ παλεύει να ελέγξει την İşbank.

  Το TWF προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους ιδιοκτήτες των εισηγμένων μετοχών της Turkcell, που αποτελούν το 49% της εταιρείας, ότι τα δικαιώματά τους θα προστατεύονταν βάσει της συμφωνίας. Ανέφερε ότι τέσσερα από τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μπορούν να εκλεγούν "χωρίς δικαιώματα προνομίων TWF". Το TWF θα εκλέξει τα υπόλοιπα πέντε μέλη.

  "Η εξαγορά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εντολής της TWF να παρέχει επενδύσεις σε μετοχές σε στρατηγικούς τομείς", ανέφερε το ταμείο στη δήλωση. "Αυτή η συναλλαγή είναι μια εφάπαξ ευκαιρία για την επίλυση όλων των διαφορών και των διαφορών των μετόχων προς όφελος της Türkcell και των επενδυτών της."

  Η εξαγορά της Turkcell από το TWF ενδέχεται να εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την επικοινωνία και την ιδιωτικότητα στην Τουρκία - το ταμείο ελέγχει τώρα τους γίγαντες της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών της χώρας. Οι τουρκικές αρχές έχουν πιέσει την Turkcell να τους επιτρέψει την πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνά της για την παρακολούθηση προσωπικών δεδομένων και τηλεφωνικών κλήσεων κατά τη διάρκεια νομικών ερευνών και παρακολούθησης πληροφοριών.

  Η TeliaSonera και η Çukurova συμμετέχουν σε μια μάχη για τον έλεγχο της Turkcell για πολλά χρόνια. Η Turkcell ανήκε κατά 51% στην Turkcell Holding πριν από τη συμφωνία αυτής της εβδομάδας, με την TeliaSonera, την Çukurova και άλλους επενδυτές να κατέχουν μετοχές σε αυτήν τη μητρική οντότητα.

  Ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και αναπληρωτής πρόεδρος του TWF, δήλωσε ότι η Turkcell θα καταγράψει μια "ιστορική επίδοση" μετά την εξαγορά, αναπτύσσοντας την επιχείρηση και το εμπορικό σήμα της.

  Το TWF ιδρύθηκε το 2016. Λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό μακριά από την εποπτεία του κοινοβουλίου και του υψηλότερου νομικού σώματος του κράτους που είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση των δημόσιων οικονομικών. Τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επικρίνει το ειδικό καθεστώς του, λέγοντας ότι προωθεί κομματισμό και έλλειψη ευθύνης.

  Η TeliaSonera αγόρασε το 24% της Turkcell το 1999 με την απόκτηση μεριδίου στην Turkcell Holding. Κατείχε επίσης το 14% της Turkcell απευθείας, αλλά πούλησε αυτές τις μετοχές σε δύο συμφωνίες το 2017.

  Εκτός από την τουρκική της επιχείρηση, η Turkcell δραστηριοποιείται επίσης στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τα κατεχόμενα, καθώς και στην Ευρασία μέσω μειοψηφικής θέσης στην Fintur Holdings.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Η "διπλωματία των γαμπρών": Τούρκος επιχειρηματίας ζητά από υπουργούς του Τραμπ εμπορικές συμφωνίες

  * Σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ με κατηγορούμενο... φιλο-ερντογανικό επιχειρηματία

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ