Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουν-2020 14:25

  Η ΙΑΕΑ αυξάνει την πίεση στο Ιράν για επιθεώρηση εγκαταστάσεών του

  Η ΙΑΕΑ αυξάνει την πίεση στο Ιράν για επιθεώρηση εγκαταστάσεών του
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Συμβούλιο Διοικητών της 35μελούς Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα το Ιράν να σταματήσει να αρνείται την πρόσβαση της υπηρεσίας σε δύο ύποπτες πρώην εγκαταστάσεις και να συνεργαστεί πλήρως μαζί της, δήλωσαν διπλωμάτες που συμμετείχαν στη συνάντηση.

  'Ένα ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με ψηφοφορία μετά την αντίδραση σε αυτό που εξέφρασε η Κίνα, αύξησε την πίεση στο Ιράν να αφήσει τους επιθεωρητές να επισκεφθούν εγκαταστάσεις που αναφέρονται σε δύο εκθέσεις της IAEA επειδή μπορεί ακόμη να φιλοξενούν μη δηλωθέν πυρηνικό υλικό ή ίχνη αυτού.

  Το κείμενο του ψηφίσματος που υπέβαλαν η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία και περιήλθε σε γνώση του Reuters ανέφερε πως το συμβούλιο "καλεί το Ιράν να συνεργαστεί πλήρως με την Υπηρεσία και να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Υπηρεσίας χωρίς άλλη καθυστέρηση, περιλαμβανομένης της παροχής άμεσης πρόσβασης στις τοποθεσίες που ορίζονται συγκεκριμένα από την Υπηρεσία".

  Η πυρηνική συμφωνία στη οποία κατέληξε το Ιράν το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις περιελάμβανε αυτό που η IAEA και υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι ένα μυστικό, συγκροτημένο πρόγραμμα ατομικών όπλων που σταμάτησε το 2003. Όμως η απόκτηση από το Ισραήλ αυτού που αποκαλεί "αρχείο" εργασιών του Ιράν στο παρελθόν φαίνεται να έδωσε νέα στοιχεία για παλιές δραστηριότητες.

  Η IAEA υποψιάζεται πως δραστηριότητες που συνδέονται πιθανόν με υπό ανάπτυξη πυρηνικά όπλα πραγματοποιήθηκαν στις αρχές των χρόνων του 2000 στις τοποθεσίες αυτές. Το Ιράν άφησε να εννοηθεί πως η IAEA επιδιώκει πρόσβαση στη βάση των ισραηλινών πληροφοριών, κάτι που θεωρεί απαράδεκτο. Υποστηρίζει επίσης πως ο φάκελος της IAEA για παλιές δραστηριότητές του έχει κλείσει.

  Το ψήφισμα, το πρώτο του συμβουλίου από το 2015 και την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας, εγκρίθηκε με ψήφους 25 υπέρ έναντι δύο κατά και επτά αποχές, δήλωσαν διπλωμάτες.

  Η Κίνα και η Ρωσία, που είναι σύμμαχοι του Ιράν, αντιτάχθηκαν στο μέτρο, ενώ η Νότια Αφρική, η Ινδία, το Πακιστάν, η Ταϊλάνδη, η Μογγολία, το Αζερμπαϊτζάν και ο Νίγηρας απείχαν.

  "Νομίζω πως η επίσημη ανακοίνωση ήταν σαφής", δήλωσε ο επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι προς τους δημοσιογράφους. "Σκοπεύω να καθίσω με το Ιράν πολύ σύντομα και να προσπαθήσω να επιλύσω αυτό το θέμα το ταχύτερο δυνατό. Ξεκινώ με τον πρεσβευτή εδώ... και στη συνέχεια θα δούμε", είπε.

  Στο μεταξύ, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία θα καθορίσουν σήμερα τη στρατηγική τους σχετικά με το Ιράν για τους ερχόμενους μήνες.

  Βάσει της συμφωνίας του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις, το οποίο αποδέχθηκε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ λήγει τον Οκτώβριο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2018, λένε ότι θέλουν να παραταθεί το εμπάργκο.

  Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν παρατείνει το εμπάργκο, η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει με επαναφορά όλων των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν, ενεργοποιώντας μια διαδικασία (το αποκαλούμενο snapback) που περιγράφεται στην πυρηνική συμφωνία.

  Μία τέτοια κίνηση θα σήμαινε πιθανόν το τέλος της πυρηνικής συμφωνίας.

  "Οι υπουργοί (Εξωτερικών) συναντώνται για να δουν τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη προκειμένου να τερματίσει αυτές τις παραβιάσεις των Ιρανών, διατηρώντας παράλληλα τη συμφωνία, αλλά και για να συζητήσουν πώς θα αποτρέψουν ένα snapback στη Νέα Υόρκη", δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

  Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ανιές βον ντε Μιλ ανέφερε σε ανακοίνωση πως οι υπουργοί, που συναντώνται στο Βερολίνο, θα συζητήσουν επίσης για τη συνεργασία του Ιράν με την IAEA.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ