Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουν-2020 12:56

  Λαγκάρντ: "Η οικονομία της Ε.Ε. βιώνει μια δραματική πτώση"

  Λαγκάρντ: "Η οικονομία της Ε.Ε. βιώνει μια δραματική πτώση"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η οικονομία τους βρίσκεται σε "δραματική πτώση" και κάλεσε το μπλοκ να ενεργήσει προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους.

  Η Λαγκάρντ απευθύνθηκε στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, που διενεργείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

  "Η οικονομία (της ΕΕ) βιώνει μια δραματική πτώση", δήλωσε στους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τις πηγές.

  Η Λαγκάρντ είπε ότι η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς "απότομη μείωση" της τάξης περίπου του 13% το δεύτερο τρίμηνο και επανέλαβε τις προβλέψεις της τράπεζας για μείωση του ΑΕΠ κατά 8,7% το 2020 και ανάκαμψη κατά 5,2% το 2021.

  Είπε επίσης ότι οι πλήρεις επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κάμψης της ΕΕ δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 10%.

  Η Λαγκάρντ κάλεσε επίσης τους ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα στο σχέδιο ανάκαμψης και είπε ότι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι σχετικά ήρεμες λόγω των προσδοκιών ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα ενεργοποιηθεί για να δείξει ότι η ΕΕ είναι και "πάλι σε δράση", δήλωσαν οι πηγές.

  Σαρλ Μισέλ:"Συλλογική ευθύνη για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία"

  Με ένα τουίτ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έδωσε το έναυσμα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής.

  "Eίναι συλλογική ευθύνη για εμάς να καταλήξουμε (σε συμφωνία)" έγραψε ο Σαρλ Μισέλ λίγο πριν οι 27 ηγέτες ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.

  Τα βασικά ζητήματα της Συνόδου είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο προϋπολογισμός δηλαδή της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, αλλά και το Σχέδιο Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να τονωθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες που επλήγησαν εξαιτίας της πανδημίας.

  Ωστόσο, σήμερα δεν αναμένεται να βγει λευκός καπνός. Τα κράτη-μέλη θα τοποθετηθούν επί των θέσεών τους με την πλειοψηφία να προσπαθεί να πείσει την ομάδα των "Φειδωλών" (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία) να ταχθεί υπέρ του πακέτου στήριξης. Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, την ίδια στρατηγική θα ακολουθήσουν και οι "Φειδωλοί", δηλαδή "πολύ πιθανόν να προσπαθήσουν να πείσουν κι άλλες χώρες να διαφωνήσουν".

  Βασικό ζήτημα που απασχολεί τις χώρες είναι τα ποσά: πόσα λάβουν σε χρηματοδοτήσεις, πόσα σε δάνεια, αλλά και ο χρόνος αποπληρωμής.

  Σύμφωνα με πηγές της ευρωπαϊκής επιτροπής, η επόμενη σύνοδος πιθανόν να γίνει στα μέσα Ιουλίου, με φυσική παρουσία, ενώ η αρχή της γερμανικής προεδρίας της 1η Ιουλίου αναμένεται να οδηγήσει σε πιο εντατικές διαπραγματεύσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ