Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Ιουν-2020 14:18

  Η νέα μεταναστευτική πολιτική της Κύπρου

  Η νέα μεταναστευτική πολιτική της Κύπρου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη νέα κυβερνητική πολιτική της Κύπρου για το θέμα των αιτήσεων ασύλου παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σε διάσκεψη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο. Η κυβέρνηση καθιερώνει νέες διαδικασίες υπό την πίεση χιλιάδων μεταναστών/προσφύγων που παραμένουν στην Κύπρο, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος philenews.com.

  Στην τεράστια γραμμή αντιπαράταξης και στη θάλασσα απέδωσε το μεγάλο ζήτημα της Μετανάστευσης που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος, ο Υπουργός, μιλώντας για τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων και ξεκινώντας την παρουσίαση της νέας πολιτικής. Όπως είπε, το 3,8% του πληθυσμού της Κύπρου είναι αιτητές ασύλου.

  Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και οι δυνατότητες του κράτους περιορισμένες, δήλωσε ο Νίκος Νουρής, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου που απαιτεί εφαρμογή νέας μεταναστευτικής πολιτικής. Εξηγώντας ότι υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο δύο δίοδοι εισόδου αιτούντων ασύλου στην Κύπρο, ο Νίκος Νουρής αναφέρθηκε τόσο στους εικονικούς γάμους και στους φοιτητές μαϊμού όσο και στα κατεχόμενα και στις ροές από τη θάλασσα.
   
  Σημειώνοντας ότι δεν είναι όλοι οι πρόσφυγες το ίδιο, φέροντας ως παράδειγμα, από τη μια, τον Σύρο οικογενειάρχη που έφυγε από την πατρίδα του για να σώσει την οικογένειά του και από την άλλη, έναν μετανάστη που ήρθε αεροπορικώς και γράφτηκε δήθεν σε ιδιωτικό κολέγιο.

  3014 φοιτητές αιτήθηκαν άσυλο το 2019 και 2.000 τέλεσαν γάμους, που χαρακτηρίζονται ως εικονικοί, είπε ο Νίκος Νουρής. Όπως είπε, με τη νέα μεταναστευτική πολιτική, από το 2020 θα μπουν αυστηρές προϋποθέσεις για εγγραφή σε κολέγια, όπως δήλωση σπουδών, τραπεζική εγγύηση για τη διάθεση διδάκτρων για τον πρώτο χρόνο, πιστοποίηση γνώσης αγγλικής γλώσσας και πλαφόν αριθμού εγγραφών.
   
  Οι πρόνοιες για τους εικονικούς γάμους: Απαιτείται πιστοποιητικό ελευθερίας από τον ληξίαρχο, ενώ θα αφαιρείται από κάθε δήμο η δυνατότητα τέλεσης πολιτικών γάμων εάν αποδειχθεί ότι τελεί εικονικούς.
   
  Για τη διέλευση αιτούντων ασύλου από τα κατεχόμενα, ο Υπουργός Εσωτερικών αφού είπε ότι το 75% των αιτούντων έρχονται από εκεί, παρέθεσε τις παραμέτρους που υπάρχει αυτό το ζήτημα. Ο κ. Νουρής, σημείωσε ότι μέσω τεσσάρων τροποποιητικών νομοσχεδίων (και τροποποίηση Συντάγματος), διασφαλίζεται η νέα μεταναστευτική πολιτική αιτήσεων ασύλου.
   
  Αιτήσεις από πολίτες των 21 ασφαλών χωρών που περιλαμβάνονται σε σχετικό κατάλογο, εκτός εάν ο αιτητής αποδείξει βάσιμα ότι κινδυνεύει η ζωή του αν επιστρέψει στην πατρίδα του. Ο συνολικός αριθμός των 33.000 ατόμων, αποδεικνύει την ανάγκη σύντμησης των διαδικασιών αιτήσεων ασύλου, είπε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι η Υπηρεσία Ασύλου ενισχύεται με 33 πρόσωπα, ώστε να αποφευχθούν εγκρίσεις αιτήσεων που δεν ευσταθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
   
  Τα νομοσχέδια περιλαμβάνουν, επίσης, μείωση των ημερών εκδίκασης εφέσεων ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου από 42 σε δέκα μέρες. Με την έκδοση απορριπτικής απόφασης, ο αιτητής θα προωθείται στη χώρα καταγωγής του, εξήγησε ο ΥΠΕΣ. 
   
  Πέραν του Κέντρου Υποδοχής στο Πουρνάρα, ο Νίκος Νουρής προανήγγειλε στην ανέγερση ενός νέου Χώρου Φιλοξενίας στη Μενόγεια, στον χώρο της παλιάς αποθήκης σιτηρών. Εκεί θα διαμένουν όλοι ανεξαιρέτως οι αιτητές ασύλου, όσο περιμένουν την εξέταση των αιτήσεων.
   
  Όσον αφορά στον επαναπατρισμό αιτούντων, των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε προσπάθεια συνεννόησης με τρίτες χώρες μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποκλειστική επιδίωξη είναι να αποτρέψουμε όλους όσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν το σύστημα και τη φιλοξενία μας, επεσήμανε.
   
  Διεκδικούμε σαν ισότιμο κράτος-μέλος της ΕΕ στήριξη και βοήθεια, αλλά την τύχη μας θέλουμε να την κρατάμε στα χέρια μας, είπε ο Νίκος Νουρής, εκφράζοντας την αξίωση από την ΕΕ να εγκρίνει τη νέα μεταναστευτική πολιτική.
   
  Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών, εξέφρασε παράπονο για παραπλάνηση και παραπληροφόρηση, τα όσα αναδείχθηκαν για τη διαβίωση στα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών. Είναι υποκρισία να επικρίνεται το ΥΠΕΣ, ότι περιόρισε τη διακίνηση στα Κέντρα, την ίδια ώρα που ολόκληρη η Κύπρος βρισκόταν σε περιορισμό, είπε.

  Χθες, συζητήθηκαν στη Βουλή τέσσερα νομοσχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών, με τα οποία γίνεται σύντμηση του χρόνου εξέτασης αιτήσεων ασύλου από τα δικαστήρια, ενώ γίνονται πιο σχολαστικές έρευνες για πάταξη του φαινομένου των εικονικών γάμων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ