Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιουν-2020 15:37

  Κορονοϊός - Φον ντερ Λάιεν: H Ευρώπη να συγκεντρώσει από κοινού πόρους για εμβόλια

  Κορονοϊός - Φον ντερ Λάιεν: H Ευρώπη να συγκεντρώσει από κοινού πόρους για εμβόλια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε σήμερα την συγκέντρωση των πόρων στην Ευρώπη και στον κόσμο για την υποστήριξη της ανάπτυξης μελλοντικών εμβολίων κατά της Covid-19 και για την προκράτησή τους.

  Σε βιντεομήνυμά της στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση παγκόσμιας συνόδου κορυφής στις 27 Ιουνίου, ως δεύτερου μέρους της διάσκεψης των δωρητών που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου.

  "Θα μελετήσουμε μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας τον τρόπο με τον οποίο πολλές χώρες θα τοποθετήσουν από κοινού τους πόρους τους για να προκρατήσουν μαζί τα μελλοντικά εμβόλια έναντι των φαρμακευτικών εταιρειών", εξηγεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

  Το μήνυμά της συμπίπτει με την επίσημη δημοσιοποίηση της "εμβολιαστικής στρατηγικής" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία παρουσιάσθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στους υπουργούς Υγείας των 27.

  Το πρόγραμμα δράσης προβλέπει την διασφάλιση επαρκούς παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ, επαρκή προμήθεια των χωρών μελών, υπογραφή συμβολαίων προαγοράς με παραγωγούς εμβολίων, που θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο επείγουσας βοήθειας ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

  Την στιγμή που τα εργαστήρια προσπαθούν να αναπτύξουν εμβόλιο σε χρόνους ρεκόρ --12 έως 18 μήνες-- αυτές οι προπληρωμές θα τους επιτρέψουν να επενδύσουν στις δυνατότητες παραγωγής, την ώρα που οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

  Η δέσμευση αυτή δίνει το δικαίωμα στα κράτη μέλη να αγοράσουν ορισμένο αριθμό δόσεων σε καθορισμένη τιμή όταν το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο, σε αντάλλαγμα του ρίσκου που ανέλαβαν στον τομέα των επενδύσεων.

  Η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν συμπίπτει με την συμμαχία που σχηματίσθηκε με την συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας και η οποία χαρακτηρίζεται "σημαντικό βήμα προς μία κοινή δράση μεταξύ κρατών μελών".

  "Μας βλέπω σαν να είμαστε στην ίδια πλευρά, στην αναζήτηση ενός ευέλικτου και γρήγορου δρόμου προς ένα εμβόλιο", είχε δηλώσει την Παρασκευή η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. "Κατά την έννοια αυτή, βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία και εργαζόμαστε μαζί τους. Προτείνουμε να εργασθούμε από κοινού για να συγκεντρώσουμε την τεχνογνωσία όλων".

  Σε διεθνές επίπεδο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσθέτει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εργάζεται "για προκρατήσεις για τις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι χώρες με υψηλά εισοδήματα θα ενεργήσουν κατά συνέπεια ως ενωμένη ομάδα διεθνών αγοραστών", εξήγησε. Μία διαδικασία που θα πρέπει "να βελτιστοποιήσει την πρόσβαση σε εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο".

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ