Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιουν-2020 19:20

  Βρετανία: Τη συγχώνευση των υπ. Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης ανακοίνωσε ο Τζόνσον

  Βρετανία: Τη συγχώνευση των υπ. Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης ανακοίνωσε ο Τζόνσον
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη συγχώνευση των υπουργείων Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης, υπό την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ανακοίνωσε από τη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χαρακτήρισε τη διάκριση μεταξύ της διπλωματίας και της υπερπόντιας βοήθειας "ξεπερασμένη" και "τεχνητή"

  Το νέο υπουργείο, που στοχεύει στη μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ του σχήματος της κρατικής διοίκησης, θα ονομάζεται πλέον υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης. Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στους βουλευτές ότι -- παρ' όλο που το υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης είχε τουλάχιστον τετραπλάσιες δαπάνες από αυτές του υπουργείου Εξωτερικών -- κανένα από τα δύο υπουργεία δεν είχε τη γενική εικόνα των δαπανών και πως αυτές ταιριάζουν με τους διπλωματικούς στόχους.

  "Δίνουμε τόση βοήθεια στη Ζάμπια όση και στην Ουκρανία, αν και η τελευταία είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Δίνουμε δέκα φορές περισσότερη βοήθεια στην Τανζανία από όση δίνουμε στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ρωσική ανάμειξη. Άσχετα από την αξία αυτών των αποφάσεων, κανένα υπουργείο δεν έχει αυτή τη στιγμή την δύναμη να κρίνει εάν έχουν νόημα ή όχι, και έτσι ανεχόμαστε τον κίνδυνο το αριστερό και δεξί μας χέρι να δουλεύουν ανεξάρτητα".

  Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη θεσμική της δέσμευση να διαθέτει δαπάνη στο 0,7% του ΑΕΠ της χώρας προς την εξωτερική βοήθεια (σήμερα το υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης έχει προϋπολογισμό 15,2 δισεκατομμύρια λίρες). Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο προϋπολογισμό σε εξωτερική βοήθεια και σε διπλωματικό δίκτυο στο κόσμο.

  Ο επικεφαλής των Εργατικών Κιέρ Στάρμερ -- το κόμμα του οποίου είχε προχωρήσει στον διαχωρισμό δύο ξεχωριστών υπουργείων το 1997 -- χαρακτήρισε την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον "τακτική περισπασμού" για να αποπροσανατολίσει τη χώρα από τα προβλήματα της ανεργίας και τα μεγάλα ποσοστά στους θανάτους από την πανδημία του κορονοϊού, και τον κάλεσε να χειριστεί την κρίση της οικονομίας και της δημόσιας υγείας. Τόνισε επίσης ότι η κατάργηση του υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης υποβαθμίζει τη θέση της Βρετανίας στον κόσμο, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να αποδίδει το 0,7% του ΑΕΠ σε εξωτερική βοήθεια.

  Ο πρώην πρωθυπουργός του Εργατικού Κόμματος Τόνι Μπλερ, σε μηνύματά του εξέφρασε "πλήρη απογοήτευση" για την απόφαση του πρωθυπουργού, ενώ ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Εργατικός Γκόρντον Μπράουν έκανε λόγο για την κατάργηση ενός από τα "μεγάλα διεθνή κεφάλαια του Ηνωμένου Βασιλείου". Ο πρώην πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε την απόφαση "λανθασμένη" καθώς έτσι η χώρα θα καταστεί λιγότερο σεβαστή στο εξωτερικό.

  Ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας στο κοινοβούλιο, ο Ίαν Μπλάκφορντ, ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός ξηλώνει τις δομές βοήθειας της χώρας και ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί σταδιακά η βοήθεια προς τους φτωχότερους. Αν αυτές είναι οι αξίες της παγκόσμιας Βρετανίας, είπε, τότε δεν αντιπροσωπεύουν την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Σκοτίας.

  Η Oxfam Βρετανίας -- του διεθνούς δικτύου οργανώσεων κατά της παγκόσμιας φτώχειας -- ανακοίνωσε σχετικά με την συγχώνευση των δύο υπουργείων: "Είναι απίστευτο το γεγονός ότι σε καιρό όπου δεκαετίες προόδου βρίσκονται υπό απειλή από την Covid-19, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αχρηστεύσει το υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης, έναν παγκόσμιο πρωτοπόρο στη μάχη κατά της φτώχειας. Με μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους σε κίνδυνο να οδηγηθούν στη φτώχεια, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να ενισχύσει τις προσπάθειες για την προστασία των ζωών, αλλά αντίθετα διαλέγει να υποχωρήσει".

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ