Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουν-2020 20:51

  Τούρκοι γιατροί: Άχρηστη η μάσκα στα λεωφορεία - Ακόμα δεν ξέρουμε ποιος νόσησε από κορονοϊό και πού

  Τούρκοι γιατροί: Άχρηστη η μάσκα στα λεωφορεία - Ακόμα δεν ξέρουμε ποιος νόσησε από κορονοϊό και πού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 στην Τουρκία έφτασε μετά την 1η Ιουνίου, τα ποσοστά που υπήρχαν στα μέσα Μαΐου. Μετά την άρση των περιορισμών, οι καθημερινές περιπτώσεις αυξήθηκαν από 827 την 1η Ιουνίου σε 1.562 στις 14 Ιουνίου. Ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότζα είπε στο Twitter ότι "ο αριθμός των ασθενών που έχουν αναρρώσει έχει μειωθεί κάτω από τον αριθμό των νέων περιπτώσεων. Η ανάγκη για εντατική φροντίδα και αναπνευστήρες αυξάνεται. Απομακρυνόμαστε από τον στόχο".

  Άρα; Ήταν πολύ νωρίς για ομαλοποίηση; Γιατί οι περιπτώσεις αυξήθηκαν ξανά γρήγορα; Προβλέπεται αυτή η αύξηση; Πώς θα έπρεπε να ήταν η ομαλοποίηση; Μπορεί να επιστρέψουν τα αυστηρά μέτρα;

  "Οι μάσκες δεν έχουν νόημα σε πολυσύχναστα περιβάλλοντα"

  Ο καθηγητής Kayıhan Pala, ειδικός στη δημόσια υγεία από το Πανεπιστήμιο Όλυμπος Βιθυνίας(Uludağ), στην Προύσα, δήλωσε ότι η πρόληψη της επιδημίας "δεν μπορεί να αφεθεί στη βούληση των ανθρώπων" και ότι η κοινωνική κινητικότητα πρέπει να αποφευχθεί.

  "Όταν τα εμπορικά κέντρα άνοιξαν στις 11 Μαΐου, είχαμε πει ότι ήταν πολύ νωρίς για αυτό. Άλλοι χώροι εργασίας άνοιξαν επίσης μετά και μια πλήρης διαδικασία ανοίγματος ξεκίνησε την 1η Ιουνίου. Έχουν περάσει πολλές εβδομάδες από την επιδημία και ακόμα δεν γνωρίζουμε την κατανομή των ασθενών και των θανάτων ανά επαρχία. Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα έκανε μια αναλογία, λέγοντας, ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν η "Ουχάν της Τουρκίας". Τότε, ένα σχέδιο κανονικοποίησης για την Κωνσταντινούπολη δεν μπορεί να είναι το ίδιο με ένα άλλο μέρος όπου η επιδημία είναι πιο ήπια. Πρέπει να γνωρίζουμε την κατανομή ανά επαρχία, περιφέρεια, ηλικία και φύλο, να γνωρίζουμε τις ομάδες κινδύνου για να κάνουμε σωστούς προσδιορισμούς για την ομαλοποίηση. Ακόμα και η τιμή R0 που επρόκειτο να μειωθεί στο μηδέν για κάποιο χρονικό διάστημα, έχει πλησιάσει ξανά στο ένα. Υπερέβαινε ακόμη και το 1. Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία δεν είναι υπό έλεγχο. Ο έλεγχος της επιδημίας δεν μπορεί να αφεθεί στη βούληση των ατόμων. Απαιτείται για την αποτροπή της κοινωνικής κινητικότητας. Οι μάσκες είναι πολύτιμες αλλά δεν έχουν νόημα σε κοντινά και πολυσύχναστα περιβάλλοντα, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς".

  "Η κανονικοποίηση θα έπρεπε να ήταν σταδιακή"

  Η δρ. Nilay Etiler, επικεφαλής του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Τουρκικής Ιατρικής Ένωσης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι η πανδημία δεν αντιμετωπίστηκε από το Υπουργείο Υγείας.

  "Οι αποφάσεις που έλαβε το υπουργείο δεν εφαρμόζονται. Η διαχείριση της διαδικασίας γίνεται με οικονομικούς προβληματισμούς. Η εξομάλυνση θα έπρεπε να ήταν σταδιακή. Ήταν ένα πολύ γρήγορο άνοιγμα. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων δεν αναμενόταν, αυξήθηκε πάρα πολύ. Μαζί με τους κλινικούς ασθενείς, οι ασθενείς σε ΜΕΘ επίσης αυξήθηκαν. Θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Μόλις πληρωθεί η [χρήση] της χωρητικότητας μονάδων εντατικής θεραπείας, το lockdown θα ξεκινήσει ξανά. Επίσης, δεν μπορούμε να παρέχουμε σαφείς πληροφορίες σχετικά με την ανοσία της αγέλης, δεδομένου ότι δεν έχουμε κατανοήσει ακόμη πλήρως την ασθένεια. Θα ήταν λάθος να πούμε ότι"η ασυλία θα αποκτηθεί μετά το άνοιγμα. Η ανοσία αποκτάται μετά τη νόσηση. Αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο καιρό θα χρειαστεί επειδή η ασθένεια δεν έχει κατανοηθεί ακόμη. Η "ανοσία της αγέλης" δεν ενδείκνυται. Φέρνει θάνατο".

  "Τα μέτρα μπορεί να επιστρέψουν"

  Ο καθηγητής Mehmet Ceyhan, επικεφαλής του Τμήματος Παιδιατρικών Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Hacettepe, στην Άγκυρα, δήλωσε ότι ενδέχεται να επανέλθουν αυστηρά μέτρα μετά την αύξηση των νέων κρουσμάτων.

  "Για την ομαλοποίηση, ο αριθμός των [νέων] περιπτώσεων θα πρέπει να είναι μικρότερος από τον αριθμό των ασθενών που έχουν αναρρώσει. Με την ομαλοποίηση μετά την 1η Ιουνίου, οι περιπτώσεις αυξήθηκαν. Αυτή ήταν μια αναμενόμενη αύξηση. Η ομαλοποίηση θα πρέπει να είναι γενική. Ένα μέρος δεν μπορεί να περιοριστεί ενώ η κινητικότητα συνεχίζεται σε άλλο μέρος στην Τουρκία. Αλλά μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: πρώτον, σταδιακά, δεύτερο, άρση [μέτρων] εντελώς. Επιλέξαμε τον δεύτερο τρόπο. Τα μέτρα πιθανόν να επανέλθουν εάν συνεχιστεί η αύξηση". 

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ