Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουν-2020 18:39

  Ο Μακρόν δεν επιδιώκει "στο παρόν στάδιο" να ανοίξει το θέμα των εθνοτικών ποσοστώσεων

  Ο Μακρόν δεν επιδιώκει "στο παρόν στάδιο" να ανοίξει το θέμα των εθνοτικών ποσοστώσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι "υπέρ συγκεκριμένων ενεργειών" καταπολέμησης των διακρίσεων παρά των εθνοτικών στατιστικών και "θα πάρει πρωτοβουλίες στο προσεχές μέλλον" σε σχέση με τις προκλήσεις αυτές, έγινε σήμερα γνωστό από το περιβάλλον του.

  Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα στους συμβούλους του πως δεν επιθυμεί "στο παρόν στάδιο" να ανοίξει τη συζήτηση για τις εθνοτικές ποσοστώσεις, μία συζήτηση που δεν κατορθώνει να παράξει ομοφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, σύμφωνα με το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

  Ο Μακρόν εμμέσως απαντούσε σε άποψη που είχε διατυπωθεί μέσα από τις στήλες της εφημερίδας Le Monde το Σάββατο από την κυβερνητικό εκπρόσωπο Σιμπέτ Ντιαγέ, μια άποψη που αμφισβητήθηκε στη συνέχεια από αρκετούς υπουργούς. Η ίδια επανέλαβε και σήμερα πως βλέπει τις εθνοτικές αυτές ποσοστώσεις--που έως τώρα αποτελούν απαγορευμένο θέμα στη Γαλλία--ως ένα μέσο για την καταπολέμηση "μιας μορφής ανήκουστου ρατσισμού".

  Η Γαλλία, σε αντίθεση με τις αγγλοσαξονικές χώρες, απαγορεύει τις στοχευμένες πολιτικές, τις ποσοστώσεις ή τα εθνοτικά στατιστικά μεγέθη, επιμένοντας στην ίση μεταχείριση όλων των πολιτών.

  Ο Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται "υπέρ συγκεκριμένων δράσεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων, περισσότερο από μια νέα συζήτηση για ένα θέμα που θα είναι δύσκολο να οδηγήσει σε γρήγορα και ορατά αποτελέσματα", δήλωσαν οι σύμβουλοί του στο AFP.

  "Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι προσεκτικός στο θέμα των διακρίσεων και είναι αποφασισμένος στον αγώνα για ίσες ευκαιρίες. Αυτό το θέμα ήταν στο επίκεντρο του προγράμματος του το 2017, μαζί με το θέμα της χειραφέτησης και παραμένει μια ανησυχία στην τρέχουσα συγκυρία, πρόσθεσαν.

  Σύμφωνα με τη Σιμπέτ Ντιαγέ, οι εθνοτικές ποσοστώσεις "ουσιαστικά θα μας επέτρεπαν ενίοτε να συμφιλιώσουμε δύο πτέρυγες της κοινωνίας μας που αιωνίως συγκρούονται. Αφ' ενός εκείνους που λένε "οι Μαύροι και οι Άραβες, όλοι οι έγχρωμοι δεν έχουν πρόσβαση σε τίποτα' και αφ' ετέρου όσους λένε "δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα"", υπογράμμισε η ίδια μιλώντας στο δίκτυο France Inter.

  Εν τούτοις, η πρότασή της προκάλεσε αντιδράσεις σε άλλους υπουργούς.

  "Παραμένω εναντίον των εθνοτικών ποσοστώσεων, που δεν ανταποκρίνονται στον γαλλικό οικουμενισμό, στο γεγονός ότι ένας Γάλλος είναι Γάλλος και επ' αυτού δεν κοιτάζω ποιά είναι η φυλή του, η καταγωγή του, η θρησκεία του και ούτε καν θέλω να τα κοιτάζω", τόνισε σχετικά ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ, μιλώντας στο franceinfo.

  "Προσωπικώς θα προτιμούσα μάλλον την πρόταση του Ζιλιέν Ντενορμαντί (υπουργού Πόλης και Στέγασης), που επικαλείτο τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τη γεωγραφική κατανομή", πρόσθεσε από την πλευρά του ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Προϋπολογισμού Ζεράλντ Νταρμανέν μιλώντας στο δίκτυο BFMTV, διότι "όταν προέρχεσαι από μια δύσκολη γειτονιά, λόγω της διεύθυνσής σου, ανεξαρτήτως ποιό είναι το χρώμα του δέρματός σου, είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεις ένα πρόγραμμα, μια πρακτική άσκηση (...)".

  Την Κυριακή και η Γαλλική Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιβεβαίωσε τη δική της αντίθεση προς κάθε εθνοτική ποσόστωση, η οποία --όπως κρίνει αυτή-- "δεν είναι ουδέτερο εργαλείο", εκτιμώντας πως εάν το γαλλικό κράτος αναγνωρίσει εθνικές ή φυλετικές κατηγορίες θα υπάρχει κίνδυνος να τις "ουσιοποιήσει".

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ