Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Ιουν-2020 15:31

  Βέμπερ: Ναι στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά με αυστηρούς όρους

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Ο αρχηγός της ομάδας των συντηρητικών στο Ευρωκοινοβούλιο Μ. Βέμπερ για τους σκοπέλους του πακέτου βοήθειας 750 δισ. της Κομισιόν. Στις χώρες που θα λάβουν βοήθεια θα πρέπει να επιβληθούν αυστηροί όροι, δήλωσε στην SZ.

  Οι επιχορηγήσεις ύψους 500 δισ. ευρώ και δανείων ύψους 250 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν για επιχειρήσεις και περιοχές που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού, θα πρέπει να συνδέονται με αυστηρούς όρους, δηλώνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ. "Χωρίς όρους, δημιουργούμε μόνο χρέος, αλλά όχι μέλλον", επισημαίνει ο επικεφαλής των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ενόψει της τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή.

  "Η ΕΕ δεν είναι ΑΤΜ"

  Δανεισμός και "υγιείς οικονομική πολιτική θα πρέπει να συμβαδίζουν." Χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από το πακέτο βοήθειας, να αναλάβουν ευθύνη. Αναφερόμενος έμμεσα σε κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, ο κ. Βέμπερ υποστηρίζει επίσης ότι ένα από τα κριτήρια για την παροχή βοήθειας θα πρέπει να είναι η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου. Όπως ενδεικτικά δηλώνει, "η Ευρώπη δεν είναι ΑΤΜ, αλλά κοινότητα αξιών".

  Πέραν αυτού θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα "σοβαρό σχέδιο αποπληρωμής" των δανείων. Ο κ. Βέμπερ απορρίπτει την πρόταση της Κομισιόν για έναρξη της εξόφλησης το 2028. Αντί αυτού προτείνει να ξεκινήσει είτε το 2026 είτε το 2027, δηλαδή εντός του επόμενου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021-2027. Με τα χρέη δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι επόμενες γενιές, "αυτό δεν θα ήταν έντιμο", υπογράμμισε ο αρχηγός της Κ.Ο. του ΕΛΚ.

  Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ