Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2020 13:38

  Κίνα και Χονγκ Κονγκ απορρίπτουν την "ανάμειξη" της Βρετανίας

  Κίνα και Χονγκ Κονγκ απορρίπτουν την "ανάμειξη" της Βρετανίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ και το παράρτημα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στη μητρόπολη ανταπάντησαν σήμερα σε έκθεση της Βρετανίας που επικρίνει τα σχέδια του Πεκίνου για νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια, λέγοντας ότι είναι "προκατειλημμένη" και παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις.

  Η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Κίνας και της αρχής ‘μία χώρα, δύο συστήματα’ που διέπει την πρώην βρετανική αποικία από το 1997 που επέστρεψε σε κινεζική κυριαρχία.

  Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η λύση στις ταραχές στην πόλη, που έχει κλυδωνιστεί από κάποιες φορές βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, πρέπει να προέλθει από το ίδιο το Χονγκ Κονγκ και όχι το Πεκίνο.

  Ο Επίτροπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι η Βρετανία "ποδοπατά τις αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών". Σε μια δήλωση με έντονη διατύπωση, είπε στη Βρετανία ότι "το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε πριν από 23 χρόνια" και ότι θα πρέπει να σταματήσει να "διαστρεβλώνει τα γεγονότα" καθώς δεν έχει κυριαρχία ούτε εποπτική εξουσία στο έδαφός του.

  Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανέφερε ότι είναι σφόδρα αντίθετη στα "ανακριβή και προκατειλημμένα σχόλια".

  Οι τοπικές αρχές και το Πεκίνο επιμένουν ότι η νομοθεσία θα επικεντρωθεί σε έναν μικρό αριθμό "ταραχοποιών" οι οποίοι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια και δεν θα περιορίσει τις ελευθερίες ούτε θα πλήξει τους επενδυτές.

  Η αντιπαράθεση για τη νομοθεσία, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή έως τον Σεπτέμβριο, ήρθε την ώρα που στο Χονγκ Κονγκ σηματοδοτείται η επέτειος ενός σημαντικού ορόσημου στο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας στην πόλη. Πέρυσι στις 12 Ιουνίου, η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και εκτόξευσε σφαίρες από καουτσούκ εναντίον των διαδηλωτών που αντιδρούσαν σε προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο θα επέτρεψε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

  Ήταν η πρώτη τέτοια απάντηση από την αστυνομία, η οποία υποστήριζε ότι η χρήση "ελάχιστης" βίας είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, μια κίνηση που έκανε πιο ριζοσπαστικούς πολλούς μετριοπαθείς στο Χονγκ Κονγκ. Ενώ το νομοσχέδιο εκείνο στη συνέχεια αποσύρθηκε, η κίνηση εξελίχθηκε σε ευρύτερα αιτήματα για δημοκρατία εν μέσω φόβων ότι το Πεκίνο εντείνει τον έλεγχό του επί του Χονγκ Κονγκ.

  Αργότερα σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν πορείες με αφορμή της επέτειο από τις περυσινά σημαντικά γεγονότα.

  Η αστυνομία κάλεσε τον κόσμο να μην συγκεντρωθεί, επικαλούμενη τη νομοθεσία περί παράνομης συνάθροισης και λέγοντας ότι "δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε παράνομη ή βίαιη συμπεριφορά".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ