Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουν-2020 16:23

  Η Regeneron ξεκινά κλινική δοκιμή σε ανθρώπους της θεραπείας αντισωμάτων κατά του κορονοϊού

  Η Regeneron ξεκινά κλινική δοκιμή σε ανθρώπους της θεραπείας αντισωμάτων κατά του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Regeneron ανακοίνωσε ότι ξεκινά την πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους της θεραπείας αντισωμάτων που αναπτύσσει κατά του κορονοϊού, ελπίζοντας ότι θα αποδειχθεί αποτελεσματική όχι μόνο στην αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 αλλά και στην πρόληψή της.

  Η κλινική μελέτη θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες εθελοντών: σε νοσοκομειακούς ασθενείς του κορονοϊού, σε μη νοσηλευόμενους συμπτωματικούς ασθενείς, σε ανθρώπους που δεν έχουν μολυνθεί αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό (όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας και στις πρώτες βοήθειες) καθώς και σε άτομα που δεν έχουν μολυνθεί αλλά βρίσκονται σε στενή επαφή με ασθενείς του Covid-19 (π.χ. πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος του ασθενούς).

  Οι ελεγχόμενες μελέτες, με τη χρήση και εικονικού φαρμάκου, θα διεξαχθούν σε πολλές τοποθεσίας.

  Οι επιστήμονες της Regeneron αξιολόγησαν χιλιάδες αντισώματα που παράγονται από ποντίκια, τα οποία έχουν τροποποιηθεί γενετικά για να προσομοιάζουν στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και αντισώματα που ελήφθησαν από ασθενείς που ανάρρωσαν από τον κορονοϊό. Επέλεξαν τα δύο πιο ισχυρά, μη ανταγωνιστικά αντισώματα τα οποία αδρανοποιούν τον κορονοϊό. 

  Σημειώνεται ότι η Regeneron έχει χρησιμοποιήσει την ίδια προσέγγιση "ταχείας απόκρισης" για την ανάπτυξη του REGN-EB3, μιας νέας θεραπείας τριπλών αντισωμάτων κατά του ιού Έμπολα, η οποία βρίσκεται υπό αξιολόγηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). 

  "Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε μελέτες για το REGN-COV2, το οποίο είναι ένα νέο κοκτέιλ αντισωμάτων που στοχεύει ειδικά στο SARS-CoV-2", δήλωσε ο επικεφαλής της κλινικής δοκιμής Dr Suraj Saggar, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών νόσων Holy Name Medican Center στο Teaneck, του Νιου Τζέρσι. "Τους τελευταίους μήνες, διαπιστώσαμε ότι η αξιοποίηση υπαρχόντων φαρμάκων δυστυχώς δεν προσφέρει μια ευρέως αποτελεσματική λύση κατά του COVID-19. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να διερευνήσουμε προσαρμοσμένες προσεγγίσεις, όπως το REGN-COV2. Οι πρώτες μελέτες θα αξιολογήσουν εάν το REGN-COV2 μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της νόσου τόσο σε νοσοκομειακούς όσο και σε μη νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19".

  "Το REGN-COV2 θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίτυπο για τη δημόσια υγεία, επιβραδύνοντας την εξάπλωση του κορονοϊού και παρέχοντας την κατάλληλη θεραπεία σε όσους νοσούν ήδη - και θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο νωρίτερα από ένα έμβόλιο”, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δρ George Yancopoulos, συνιδρυτής και επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Regeneron.

  Το φάρμακο REGN-COV2 είναι η τελευταία δυνητική θεραπεία η οποία εισέρχεται στη φάση των κλινικών δοκιμών.

  Ωστόσο, το μόνο φάρμακο που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη θεραπεία ασθενών με Covid-19 είναι η ρεμδεσιβίρη της Gilead Sciences.

  Η Moderna ξεκινά τους ελέγχους τελευταίου σταδίου για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

  Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη η Moderna επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει τον Ιούλιο κλινική δοκιμή, στην οποία συμμετέχουν 30.000 εθελοντές, για το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του κορανοϊού, καθώς η εταιρεία εισέρχεται στο τελικό στάδιο των δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου της.

  Η εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι πρωταρχικός στόχος της μελέτης θα ήταν η πρόληψη των συμπτωμάτων της νόσου COVID-19, που προκαλείται από τον κορονοϊό. Ο βασικός δευτερεύων στόχος θα ήταν η πρόληψη μίας σοβαρής νόσησης, όπως ορίζεται, ώστε να αποφευχθεί η εισαγωγή στο νοσοκομείο.

  Η Moderna δήλωσε ότι επέλεξε τη δόση των 100 μικρογραμμαρίων του εμβολίου για τη μελέτη στο τελικό στάδιο. Σε αυτό το επίπεδο δοσολογίας, η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να καταφέρει να προσφέρει περίπου 500 εκατομμύρια δόσεις ετησίως και πιθανώς έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις ετησίως, ξεκινώντας το 2021 από τον χώρο παραγωγής της εταιρείας στις ΗΠΑ και τη στρατηγική συνεργασία με την ελβετική φαρμακοποιό Lonza.

  Η εταιρεία είπε ότι επέλεξε τη δόση των 100 μικρογραμμαρίων για να μεγιστοποιήσει την ανοσολογική απόκριση και να ελαχιστοποιήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

  Η Moderna δήλωσε ότι έχει ολοκληρώσει την παραγωγή αρκετού εμβολίου για να ξεκινήσει η δοκιμή φάσης 3. Στην ενδιάμεση μελέτη, η εταιρεία δήλωσε ότι έχει εγγράψει 300 υγιείς ενήλικες, ο καθένας εκ των οποίων έλαβε τουλάχιστον μία δόση.

  Ο έλεγχος του εμβολίου σε ηλικιωμένους ενήλικες είναι κρίσιμος, επειδή αυτή η ομάδα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για τις πιο σοβαρές επιδράσεις του ιού και οι ηλικιωμένοι ενήλικες συνήθως έχουν λιγότερο αποτελεσματική ανοσολογική λειτουργία. Η ενδιάμεση μελέτη δοκιμάζει την ασφάλεια και την προκαταρκτική αποτελεσματικότητα δύο δόσεων του εμβολίου που δίνονται σε διάστημα 28 ημερών.

  Οι συμμετέχοντες στη μελέτη θα παρακολουθούνται για ένα χρόνο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ