Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουν-2020 13:33

  MS: Δεν αποκλείει αρνητικά επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας

  MS: Δεν αποκλείει αρνητικά επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η προοπτική των αρνητικών επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας επιστρέφει στο προσκήνιο, με την αμερικανική Morgan Stanley να περιμένει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση αυτό το έτος, μεταδίδει το Bloomberg.

  Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσαν να αρχίσουν να στέλνουν σημάδια για νέες περικοπές τον Αύγουστο, πριν οδηγήσουν τα επιτόκια στο μηδέν το Νοέμβριο και στη συνέχεια να μειώσουν ακόμα περισσότερο, εκτιμούν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

  Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια της ακόμα και στο -0,5% το πρώτο μισό του 2021, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Jacob Nell, αν και ο ίδιος τοποθετεί τις πιθανότητες να συμβεί αυτό στο 20%, "εφόσον υπάρξει ένα σκληρό Brexit ή άσχημη εξέλιξη του Covid" όπως επισήμανε στο Bloomberg.

  Τέτοιες δράσεις θα έλθουν σε δύο στάδια το Φεβρουάριο και τον Μάιο του 2021, εκτιμούν οι αναλυτές της Morgan Stanley. Αυτό ξεπερνά τις εκτιμήσεις της αγορά που βλέπει μείωση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

  Η Morgan Stanley περιμένει επίσης η Τράπεζα της Αγγλίας να ενισχύσει το πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων με 100 δισ. λίρες σε αγορές βρετανικών κρατικών ομολόγων στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την επόμενη εβδομάδα.

  Από την πλευρά του ο Kenneth Broux, strategist της Societe Generale στο Λονδίνο σημειώνει ότι "εάν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα [της πανδημίας] αυτό το Φθινόπωρο, δεν αμφιβάλω πως τα επιτόκια θα μπορούσαν να βυθιστούν στο μηδέν ή και χαμηλότερα".

  "Οι ειδικοί της υγείας φαίνεται να είναι αρκετά πεπεισμένοι ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μετά το καλοκαίρι", προσθέτει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ