Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουν-2020 22:09

  Powell: Ανήσυχος για πιο μακροπρόθεσμη ζημιά στην οικονομία

  Powell: Ανήσυχος για πιο μακροπρόθεσμη ζημιά στην οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η κύρια ανησυχία μου είναι μια πιο μακροπρόθεσμη ζημιά στην οικονομία", δήλωσε ο επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Fed.

  Επανέλαβε τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει.

  "Ξεδιπλώνουμε τα εργαλεία δανεισμού σε άνευ προηγουμένου έκταση και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις μας έως ότου μπούμε σταθερά σε τροχιά ανάκαμψης", είπε, διευκρινίζοντας ότι οι προβλέψεις της Fed για την οικονομία υποθέτουν ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

  Για να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς, η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τις ποσότητες κρατικών ομολόγων και διασφαλισμένων με στεγαστικά δάνεια τίτλων που διακρατά τους προσεχείς μήνες, με τουλάχιστον τον σημερινό ρυθμό.

  Ο Powell επιβεβαίωσε ότι οι αξιωματούχοι δεν εξετάζουν την αύξηση των επιτοκίων την επόμενη διετία. "Δεν σκεφτόμαστε να αυξήσουμε τα επιτόκια, δεν σκεφτόμαστε καν να σκεφτούμε να αυξήσουμε τα επιτόκια", είπε o Powell, προειδοποιώντας ότι "πολλά εκατομμύρια άνθρωποι" θα χρειαστούν πιθανότατα περαιτέρω στήριξη τους επόμενους μήνες.

  Η πανδημία, είπε, προκάλεσε τεράστιες δυσκολίες και μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ β' τριμήνου αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί -η έκταση της ύφεσης είναι εξαιρετικά αβέβαιη και θα εξαρτηθεί από τον περιορισμό του κορονοϊού. Παράλληλα, τα στοιχεία του Μαΐου για την ανεργία, αν και ήταν μια καλοδεχούμενη έκπληξη, είναι πιθανό να υποτιμούν το μέγεθος της ανεργίας κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες.

  "Η ανεργία παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει πολύ κάτω από το στόχο του 2% της Fed", είπε ο Powell, σημειώνοντας, ωστόσο, πως τις τελευταίες εβδομάδες κάποιοι δείκτες υποδηλώνουν σταθεροποίηση.

  Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed, η νομισματική πολιτική είναι καλά τοποθετημένη για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη, ωστόσο "πρέπει να είμαστε ταπεινοί απέναντι στην ικανότητά μας να ωθήσουμε τον πληθωρισμό".

  Ο Powell αναφέρθηκε και στη δημοσιονομική αντίδραση στην κρίση λέγοντας ότι ήταν μεγάλη, ισχυρή και πολύ γρήγορη. Θεωρεί, ωστόσο, πιθανό τόσο το Κογκρέσο, όσο και η Fed να χρειαστεί να κάνουν περισσότερα.

  Αναστασία Κυριανίδη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ