Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουν-2020 18:35

  Τζεντιλόνι: Οι 3 ενστάσεις του "Βορρά" για τα 750 δισ. - Έκκληση για έγκαιρη προετοιμασία επενδυτικών σχεδίων

  Τζεντιλόνι: Οι 3 ενστάσεις του "Βορρά" για τα 750 δισ. - Έκκληση για έγκαιρη προετοιμασία επενδυτικών σχεδίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Έκκληση στα κράτη-μέλη να προετοιμαστούν έγκαιρα, για να λάβουν χρήματα από την αρχή του 2021, με την κατάθεση επενδυτικών προτάσεων έως τον Οκτώβριο, απηύθυνε ο Επίτροπος, αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλονι, μιλώντας στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Περιέγραψε τις 3 ενστάσεις των κρατών του "Βορρά" για τα 750 δισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης, αλλά και φάνηκε αισιόδοξος για τη λήψη πολιτικής απόφασης τον Ιούλιο.

  Εξήγησε πως τα σχέδια θα πρέπει να είναι συμβατά με τις συστάσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου και με τους 2 στόχους της ΕΕ για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Έκανε σαφές και πως κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, με υψηλό χρέος, θα μπορούν στο άμεσο μέλλον να προχωρούν σε μέτρα στήριξης της οικονομίας, αλλά θα πρέπει, μεσοπρόθεσμα, να διασφαλίσουν την ομαλή απομείωση του χρέους.

  Το νέο πακέτο

  Για το νέο πακέτο ανέφερε: "Είμαι μάλλον αισιόδοξος για το γεγονός ότι θα έχουμε συμφωνία". "Είναι πιθανό αυτή η συμφωνία να μην έρθει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, αφού μπορεί να χρειαστεί κάτι παραπάνω από μία εβδομάδα" είπε. "Αλλά μετά έχουμε άλλη μία σύνοδο κορυφής σε ένα μήνα, όταν ξεκινήσει και η Γερμανική προεδρία και θα γίνει δια ζώσης στις Βρυξέλλες. Τότε είναι πολύ πιθανό και είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρχει συμφωνία", προσέθεσε.

  Εξήγησε πως οι ενστάσεις του "βορρά" έχουν σχέση με "το ύψος του πακέτου, την αναλογία επιδοτήσεων και δανείου, ενώ επίσης υπάρχουν συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθεί το πακέτο, δηλαδή με την κλείδα διανομής" (σ.σ. που οδηγεί στα 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα).

  Για το αν θα διατηρηθεί το ύψος του πακέτου που πρότεινε η Κομισιόν κάλεσε τα κράτη μέλη "να διατηρήσουν τον συμβιβασμό που έθεσε στο τραπέζι η Επιτροπή" καθώς θεωρεί ότι είναι λογικός και προφανώς είναι αναγκαίος για να αντιμετωπίσει η ΕΕ την κρίση την οποία διανύουμε.

  Για το αν θα υπάρχει εποπτεία σε κάποια από τα κράτη στο πλαίσιο του πακέτου ανέφερε ότι "δεν έχουμε διαφορετικούς κανόνες για διαφορετικά κράτη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και για τα 27 κράτη-μέλη ισχύουν οι ίδιοι κανόνες". Επισήμανε πως αυτό σημαίνει "ιδιοκτησία των σχεδίων που θα προταθούν από τα ίδια τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι συμβαδίζουν με τις κοινές προτεραιότητες της ΕΕ".

  Αναφορικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται για τους όρους διανομής του προτεινόμενου πακέτου είπε πως "δεν υπάρχει μνημόνιο, δεν υπάρχει τρόικα, είναι μία κοινή κρίση για την οποία δεν υπάρχει εθνική ευθύνη". Εξήγησε πως "υπάρχουν πόροι τους οποίους τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν με τους όρους τους και τις προτεραιότητές τους, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίζει ότι αυτά τα προγράμματα εναρμονίζονται με τους κοινούς στόχους και τη στρατηγική της Ένωσης".

  "Πρέπει να εργαστούμε με τα κράτη-μέλη το ταχύτερο δυνατό, ώστε να προτείνουμε τον Οκτώβριο μαζί με τα σχέδια προϋπολογισμού" τις προτάσεις για το πακέτο. Πρέπει "να λάβουμε υπόψη δύο πράγματα, πρώτον τις συστάσεις που έθεσε η Κομισιόν για τα κράτη και τους στρατηγικούς στόχους της Κομισιόν για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ".

  Εκτιμά ότι πέρα από τα 2 εργαλεία που είναι άμεσης διαθεσιμότητας (React EU και φερεγγυότητα επιχειρήσεων), το μεγαλύτερο μέρος του ταμείου ανάκαμψης θα είναι συνδεδεμένο με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και έτσι θα είναι λειτουργικό από τον επόμενο χρόνο. Κάλεσε τα κράτη-μέλη "να μην περιμένουν τον επόμενο χρόνο" αλλά να είναι έτοιμα για να πάρουν λεφτά από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

  Η κρίση

  Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στη διαδοχή στο θώκο του επικεφαλής του Eurogroup μετά την αποχώρηση του Μάριο Σεντένο. Μίλησε για έναν εξαίρετο πρόεδρο του Eurogroup σε μία δύσκολη στιγμή γεμάτη προκλήσεις.

  Για την πορεία της οικονομίας της ΕΕ ανέφερε πως "όλοι ξέρουμε ότι είμαστε σε βαθιά ύφεση". Για τις διαφορές στις προβλέψεις περί ύφεσης ανάμεσα στην Κομισιόν και στον ΟΟΣΑ, είπε πως εξηγούνται από το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις έγιναν σε διαφορετική χρονική στιγμή και ναι μεν πλέον υπάρχουν καλύτερα οικονομικά δεδομένα αλλά έχουν φανεί και οι επιπτώσεις του lockdown. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόβλεψη της ΕΕ για πολύ ισχυρή ανάκαμψη το 2021 στην Ελλάδα.

  Είναι σημαντικό, επισήμανε, πως σε αντίθεση με προηγούμενες κρίσεις η ευρωπαϊκή αντίδραση ήταν "γρήγορη, κοινή και δυνατή". Περιέγραψε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί τη νέα πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

  Η επίπτωση αυτού του πακέτου είναι σημαντική, είπε. Εξήγησε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί ένα σημαντικό ποσό από τις αγορές και αυτό "γίνεται για πρώτη φορά" επισήμανε ο Επίτροπος. Και τούτο πρέπει να γίνει, όπως είπε, για να αποφευχθεί η οικονομική κρίση που θα φέρει παρενέργειες στην πορεία της ενιαίας αγοράς και θα προκαλέσει ασυμμετρίες ανά την ΕΕ. Εξήγησε πως η εν λόγω πρόταση κατέστη εφικτή λόγω της γαλλογερμανικής συμφωνίας. Επισήμανε και τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη σε όρους δυνατοτήτων ανταπόκρισης στην κρίση.

  Το χρέος

  Σε ερώτημα για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος και για το αν τον ανησυχεί αυτό το πρόβλημα, ο Επίτροπος ανέφερε ότι λόγω της ρήτρας διαφυγής, που θα εφαρμοστεί φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί όλα τα κράτη μέλη, ακόμα και αυτά που έχουν υψηλό χρέος να προχωρήσουν σε δαπάνες ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση. Εξήγησε πως το χρέος σε όλα τα κράτη μέλη είναι βιώσιμο και η πρόσβαση στις αγορές το επιβεβαιώνει αυτό με ξεκάθαρο τρόπο. Πρόσθεσε όμως πως "σίγουρα το επόμενο διάστημα το πρόβλημα του υψηλού χρέους θα επανέλθει" ειδικά σε χώρες υψηλού χρέους. Έτσι, θα πρέπει να προχωρήσουν σε κατάλληλες πολιτικές συγκράτησής  του, επισήμανε,  μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

  Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν ανησυχίες στην Ευρώπη για το υψηλό χρέος χωρών, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα ο Επίτροπος τόνισε ότι "η αντίδραση των αγορών δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του χρέους", ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Πρόσθεσε ότι και "το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επεκτάθηκε και στα ελληνικά ομόλογα", οπότε δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι δεν είναι υπό έλεγχο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ