Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 17:00

  Δορυφορικές εικόνες και Διαδίκτυο "δείχνουν" κορονοϊό στην Κίνα ήδη από τον Αύγουστο του 2019

  Δορυφορικές εικόνες και Διαδίκτυο "δείχνουν" κορονοϊό στην Κίνα ήδη από τον Αύγουστο του 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο νέος κορονοϊός που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 πιθανότατα κυκλοφορούσε στην Κίνα ήδη από τον Αύγουστο του 2019, σύμφωνα με μελέτη της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (HMS).

  Ο ιός, ο οποίος θεωρείται ευρέως ότι πρωτοεμφανίστηκε μέσω αγοράς άγριων ζώων στην κινεζική πόλη Ουχάν, πρωτοαναφέρθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.

  Ανάλυση, ωστόσο, της κίνησης στα νοσοκομεία της περιοχής, αλλά και των αναζητήσεων σε μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο στην περιοχή της Ουχάν υποδεικνύει ότι η ασθένεια είχε αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της από τα τέλη του καλοκαιριού, σίγουρα πάντως από το φθινόπωρο του περασμένου έτους.

  Με βάση τη μελέτη, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, οι αναλυτές του Χάρβαρντ έκαναν χρήση δορυφορικών εικόνων από τους χώρους στάθμευσης οχημάτων των έξι νοσοκομείων της Ουχάν και υπολόγισαν τον αριθμό τους, προκειμένου να εξετάσουν την τάση προσέλευσης σε αυτά. Οι αριθμοί έδειξαν τάση που προσιδιάζει σε προηγούμενα ξεσπάσματα γρίπης από ανάλογου τύπου ιούς.

  Η μελέτη - η οποία δεν έχει ακόμη περάσει τη διαδικασία αξιολόγησης - περιλαμβάνει και ανάλυση δεδομένων από την κινεζική μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης Baidu, σχετικά με την έρευνα για όρους όπως "βήχας" και "διάρροια" μεταξύ Απριλίου 2017 και Μαΐου 2020.

  Με βάση τα συμπεράσματα, μεταξύ 2018 και 2020, υπήρξε αυξητική τάση στις εισαγωγές και στην προσέλευση στα νοσοκομεία της κινεζικής πόλης - ωστόσο ξεχωριστή και ιδιαίτερα αύξηση παρατηρείται από τον Αύγουστο του 2019, με κορύφωση τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

  Σε πέντε από τα έξι νοσοκομεία, η ημερήσια επισκεψιμότητα κορυφώθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2019, με ταυτόχρονη εκτίναξη των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο για όρους όπως "διάρροια" και "βήχας".

  Η αναζήτηση εκτινάχθηκε κυριολεκτικά περόπου τρεις εβδομάδες πριν την εκτόξευση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στην πόλη, στις αρχές του 2020..

  "Η αυξημένη κίνηση στα νοσοκομεία και η αυξημένη αναζήτηση για όρους που σχετίζονται με συμπτώματα προηγήθηκε της έναρξης της πανδημίας τον Δεκέμβριο του 2019", τονίζεται στη μελέτη. Μολονότι δεν μπορούν να αποδείξουν κάτι τέτοιο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα στοιχεία συντείνουν πως ο ιός είχε αρχίσει να κυκλοφορεί πριν τον εντοπισμό του στην αγορά αγρίων ζώων της Ουχάν.

  Συμπληρώνουν ακόμη πως αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό ο ιός να είχε ήδη "ταξιδέψει" εκτός Κίνας πριν οι κινεζικές αρχές εντοπίσουν την ύπαρξή του.

  Η Κίνα έχει δεχθεί κριτική για την αρχική διαχείριση του ζητήματος του κορονοϊού, κυρίως για απόκρυψη σημαντικών στοιχείων από τον ΠΟΥ.

  Το Πεκίνο, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, αρνείται μέχρι και σήμερα να συμμορφωθεί με τους όρους έρευνας του ΠΟΥ για μια παγκόσμια έρευνα για τη διαχείριση της πανδημίας.

  Ο πρέσβης της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε δηλώσει τον Μάιο ότι η χώρα του θα συναινέσει σε μια έρευνα για το θέμα - "όχι όμως αυτή τη στιγμή".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ