Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 10:15

  Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις Βρετανίας - Ιαπωνίας για τις μετά Brexit εμπορικές σχέσεις

  Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις Βρετανίας - Ιαπωνίας για τις μετά Brexit εμπορικές σχέσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία άρχισαν την Τρίτη τις διαπραγματεύσεις για τη διάδοχη κατάσταση των εμπορικών τους σχέσεων, προκειμένου να αντικαταστήσουν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που σήμερα απολαμβάνει η Βρετανία με τη χώρα της Άπω Ανατολής, ως μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

  Η βρετανική κυβέρνηση, το εμπόριο της οποίας με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη φθάνει σε όγκο τα 31 δισ. λίρες στερλίνες (39 δισ. δολ.), αναφέρει ότι έχει ως στόχο να "χτίσει" επί της ήδη υπάρχουσας εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ιαπωνίας, η οποία υπεγράφη το 2018, από την οποία όμως το Η.Β. δεν θα μπορεί να επωφεληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021, όταν θα ολοκληρωθεί και η μετά Brexit μεταβατική περίοδος, που ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου 2020, όταν η Βρετανία εγκατέλειψε την Ε.Ε.

  Η εξασφάλιση εμπορικών συμφωνιών αποτελεί στόχο κομβικής σημασίας για το Ην. Βασίλειο, το οποίο αναδιατάσσει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις του ανά τον πλανήτη, ψάχνοντας ρόλο στη μετά Brexit εποχή.

  Χωρίς μια νέα εμπορική συμφωνία, το εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και Ιαπωνίας από την 1η Ιανουαρίου θα διεξάγεται υπό τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, πράγμα που πρακτικά σημαίνει δασμούς και νέα εμπόδια.

  Το Η.Β. είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας εκτός Ε.Ε.

  "Στοχεύουμε σε μια συμπεριληπτική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα πηγαίνει πέρα και από τη συμφωνία Ιαπωνίας - ΕΕ, θέτοντας φιλόδοξα στάνταρτς σε τομείς όπως το ψηφιακό εμπόριο και οι υπηρεσίες", ανέφερε η Βρετανή υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας,  σε δήλωσή της. "Αυτή η συμφωνία θα παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για επιχειρήσεις και ιδιώτες για όλες τις περιφέρειες και όλα τα έθνη που συμπεριλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο", πρόσθεσε.

  Πέραν της Ιαπωνίας, το Η.Β. στοχεύει σε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, για μια αντίστοιχη συμφωνία, ωστόσο οι συνομιλίες έχουν "κολλήσει".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ