Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 09:53

  Η γαλλική οικονομία θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση μόνο το 2022, λέει η κεντρική τράπεζα

  Η γαλλική οικονομία θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση μόνο το 2022, λέει η κεντρική τράπεζα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Θα χρειαστεί να περάσουν δυο χρόνια μέχρι να ανακάμψει η γαλλική οικονομία από τη χειρότερη ύφεση μετά τον πόλεμο, που πυροδοτήθηκε φέτος από τη κρίση του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας την Τρίτη σύμφωνα με το Reuters.

  Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης πρόκειται να συρρικνωθεί 10,3% φέτος, προτού ανακάμψει με ανάπτυξη 6,9% το 2021 και 3,9% το 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Γαλλίας.

  Σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας είναι πιθανό να χαθούν φέτος και η ανεργία θα μπορούσε να ανέβει σε νέο ρεκόρ 11,8% το πρώτο εξάμηνο του 2021.

  Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι οι προοπτικές θα μπορούσαν να είναι πιο αισιόδοξες εάν ο ιός τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο, ενώ ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού θα μπορούσε να βυθίσει την οικονομία σε πτώση 16% φέτος, ακολουθούμενη από ανάπτυξη 6% το 2021 και 4% το 2022.

  Η Τράπεζα δεν έλαβε στα υπόψιν τον πιθανό αντίκτυπο ενός σχεδίου ανάκαμψης που σκοπεύει να ανακοινώσει η γαλλική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

  Ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έθεσε στη Γαλλία ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στην Ευρώπη, κλείνοντας ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας με τα περιοριστικά μέτρα να αίρονται σταδιακά από τις 11 Μαΐου.

  Με το τέλος Μαΐου, η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούσε να κυμαίνεται κατά 17% χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα, αν και αυξήθηκε από τη μείωση κατά 32% που παρατηρήθηκε κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες lockdown του Μαρτίου, εκτιμά η κεντρική τράπεζα. Η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να φτάσει σε λιγότερο από το 12% των κανονικών επιπέδων αυτόν τον μήνα, πρόσθεσε η τράπεζα.

  Ωστόσο, ο χρόνος που αφιερώθηκε στο lockdown σημαίνει ότι η οικονομία πιθανώς συρρικνώθηκε κατά 15% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, όταν είχε υποχωρήσει 5,3%, εκτιμά η Τράπεζα της Γαλλίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ