Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 07:53

  Στη διαιτησία το μπρα-ντε-φερ ΕΚΤΕΡ – Πυραμίς – Τι έχει προηγηθεί

  Στη διαιτησία το μπρα-ντε-φερ ΕΚΤΕΡ – Πυραμίς – Τι έχει προηγηθεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Στη διαδικασία διαιτητικής επίλυσης έχει εισαχθεί η διαφορά μεταξύ της εισηγμένης τεχνικής εταιρεία ΕΚΤΕΡ και της Πυραμίς που ελέγχει και διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Eden Beach Resort Hotel (πρώην Eden Beach Resort Hotel). Πρόκειται για ποσό 2,85 εκατ. ευρώ που αξιώνει η ΕΚΤΕΡ από την Πυραμίς για εργασίες αναβάθμισης του ξενοδοχείου της Αναβύσσου και αποπεράτωσης του τρίτου κτηρίου του, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την άνοιξη του 2019.

  Ωστόσο, το "κουβάρι" της συγκεκριμένης οικονομικής διαφοράς μοιάζει μπερδεμένο, καθώς η Πυραμίς, με πρόσφατη ανακοίνωσή της, τονίζει ότι δεν έχει οφειλές στην ΕΚΤΕΡ και δεν υφίσταται οικονομική διαφορά κατ’ εφαρμογή εξωδικαστικού συμβιβασμού. Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, αναφέρει ότι δεν υφίσταται διαφορά προς επίλυση από τη διαιτησία.

  "Κατά την εκτέλεση εργασιών στο έργο ανακατασκευής του ξενοδοχείου Eden Beach Resort & Spa, και στο πλαίσιο υλοποίησης επένδυσης ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, προέκυψαν διαφωνίες μεταξύ της εταιρείας και της εργολάβου εταιρείας ΕΚΤΕΡ. Συγκεκριμένα, από πλευράς της, η εταιρεία μας αξίωσε από την ΕΚΤΕΡ συνολικό ποσό της τάξεως των 5,5 εκατ. ευρώ από διάφορες αιτίες και υπήγαγε την εν λόγω διαφορά στο αρμόδιο Διαιτητικό Δικαστήριο" αναφέρει η Πυραμίς. Διευκρινίζει όμως, ότι με ιδιωτικό συμφωνητικό, που υπογράφηκε τον περασμένο Απρίλιο, "συμφωνήθηκε συμψηφισμός των εκατέρωθεν αξιώσεων, εκκαθάριση της εργολαβίας και επίλυση διαφόρων εκκρεμοτήτων".

  Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η Πυραμίς -της οποίας από τον Σεπτέμβριο του 2014 βασικός μέτοχος είναι εταιρεία σαουδαραβικών συμφερόντων- συμμορφώθηκε πλήρως με όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με το εν λόγω συμφωνητικό και γι’ αυτό η αξίωση ποσού 2,85 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤΕΡ αποτελεί ενέργεια της οποίας "τα κίνητρα και τις επιδιώξει αγνοεί". "Είναι προφανές ότι το ζήτημα θα μελετηθεί από τη Νομική Υπηρεσία μας, όταν (και αν) υποβληθεί επίσημα οποιοδήποτε αίτημα" επισημαίνει η Πυραμίς που αρνείται -στη γραπτή δήλωσή της-ότι οφείλει οποιοδήποτε ποσό στην ΕΚΤΕΡ.

  Παρόλ’ αυτά, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στο Capital.gr, το ιδιωτικό συμφωνητικό του περασμένου Απριλίου αφορά τη διευθέτηση τμήματος και όχι του συνόλου της διαφοράς των 5,5 εκατ. ευρώ, με την τεχνική εταιρεία να εξακολουθεί διεκδικεί το ποσό των 2,85 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, η επίλυση της υπόθεσης αποτελεί αντικείμενο της διαιτησίας και γι’ αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, έχει, ήδη, οριστεί η σύνθεση του διαιτητικού δικαστηρίου.

  Το έργο

  Η ΕΚΤΕΡ ανακοίνωσε στις 7 Φεβρουαρίου 2018 ότι ανέλαβε την αποπεράτωση του κτηρίου Γ και την υλοποίηση αναδιαρρυθμίσεων και εργασιών ανακαίνισης στις υπόλοιπες δύο μονάδες του Eden Beach Resort Hotel. Καθαιρέσεις τοιχοποιίας, εργασίες ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού του κτηρίου Γ και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου ανήκουν στις εργασίες του έργου, προϋπολογισμού 19,7 εκατ. ευρώ, με συμβατικό χρόνο αποπεράτωσης μέσα Απριλίου 2019.

  Η Πυραμίς, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της στις 2 Φεβρουαρίου 2018, ενέκρινε τη σύναψη σύμβασης με προσωρινό συνολικό εργολαβικό αντάλλαγμα ποσού 15,8 εκατ. (πλέον ΦΠΑ 24%). Το αντάλλαγμα αυτό, σύμφωνα με την απόφαση της έκτακτης γ.σ., "είναι δεσμευτικό για τις εργασίες αποπεράτωσης του κτιρίου Γ" και αντιστοιχεί σε 3,3 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%). Οριστικό και κατ’ αποκοπή είναι και το αντάλλαγμα για το κόστος των στατικών ενισχύσεων του κτιρίου Β ποσού της τάξεως του 1,9 εκατ. ευρώ.

  Ωστόσο, το αντάλλαγμα είναι ενδεικτικό για τις αναδιαρρυθμίσεις – ανακαινίσεις των κτιρίων Α και Β, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και τα λοιπά έργα στον χώρο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Με άλλα λόγια, ο προϋπολογισμός για το κόστος των στατικών ενισχύσεων του κτιρίου Α και για το κόστος των επίπλων και του σταθερού εξοπλισμού ήταν, τον Φεβρουάριο του 2018, προς οριστικοποίηση με βάση τις -προς ολοκλήρωση τότε- μελέτες εφαρμογής. 

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021