Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιουν-2020 11:51

  Ιταλία: Πρόβλεψη για πτώση του ΑΕΠ κατά 8,3% το 2020 λόγω κορονοϊού

  Ιταλία: Πρόβλεψη για πτώση του ΑΕΠ κατά 8,3% το 2020 λόγω κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ιταλική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 8,3% φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής ISTAT όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα.

  Το ISTAT αναθεώρησε τις προβλέψεις του σε σχέση με την πρόβλεψη ανάπτυξης 0,6% που έκανε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, πριν από την έναρξη της επιδημίας του κορονοϊού στην Ιταλία.

  Σημειώνεται ότι στην Ιταλία έχουν πεθάνει σχεδόν 24.000 άνθρωποι από τον κορονοϊό, καταγράφοντας το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό θανάτων στον κόσμο.

  Τα μέτρα lockdown που επέβαλε η ιταλική κυβέρνηση για τον περιορισμό της μετάδοσης έκλεισαν το μεγαλύτερο μέρος των εργοστασίων και των υπηρεσιών για το μεγαλύτερο μέρος του Μαρτίου και του Απριλίου.

  "Φέτος, η πτώση του ΑΕΠ θα καθοριστεί κυρίως από τη μείωση της εγχώριας ζήτησης", ανέφερε το ISTAT, προβλέποντας ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών θα μειωθούν κατά 8,7% και οι επενδύσεις θα καταρρεύσουν κατά 12,5%.

  Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ιταλίας έχει κάνει πρόβλεψη για πτώση του ΑΕΠ για το 2020 κατά 9,2%, και η Κομισιόν για πτώση 9,5%.

  Παράλληλα, το ISTAT προβλέπει ότι η οικονομία θα παρουσιάσει μερική ανάκαμψη το επόμενο έτος, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,6%. Μεγάλη πτώση παρουσιάζει και η λιανική πώληση, η οποία τον περασμένο Απρίλιο μειώθηκε κατά 11,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

  Οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο είναι εκείνοι της επιπλοποιίας, των υποδημάτων και της ένδυσης. Θετικές επιδόσεις σημείωσαν μόνον οι τομείς των τροφίμων και των ηλεκτρονικών ειδών. Σε ό,τι αφορά τις ιταλικές εξαγωγές, για φέτος προβλέπεται μείωση της τάξης του 13,9% με άνοδο 7,9%, το 2021. Παράλληλα, οι εισαγωγές θα συρρικνωθούν φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης, κατά 14,4%, με αύξηση 7,8% κατά την επόμενη χρονιά.

  Το Ινστιτούτο υπολογίζει ακόμη ότι δεν υπάρξει σημαντική αναζωπύρωση της μετάδοσης του κορονοϊού στο δεύτερο μισό του έτους.

  Το ISTAT προβλέπει μέσο ποσοστό ανεργίας στο 9,6% φέτος, από την πρόβλεψη του 9,9% τον Δεκέμβριο, με τη μείωση του ποσοστού ανεργίας να οφείλεται σε λιγότερους ανθρώπους που αναζητούν εργασία λόγω της οικονομικής ύφεσης.

  Περίπου 274.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν μόνο τον Απρίλιο, ανέφερε η ISTAT νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 6,3%, στο χαμηλότερο ποσοστό σε διάστημα 12 ετών, καθώς οι άνθρωποι σταμάτησαν να αναζητούν εργασία λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ