Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 06-Ιουν-2020 10:17

  Παιχνίδια με τα οδοφράγματα από το καθεστώς στα Κατεχόμενα

  Παιχνίδια με τα οδοφράγματα από το καθεστώς στα Κατεχόμενα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κλειστά θα παραμείνουν τα οδοφράγματα μέχρι και το τέλος Ιουνίου καθώς το κατοχικό καθεστώς δεν συγκατατίθεται στο σταδιακό άνοιγμά τους. Η χθεσινή σύσκεψη στα κατεχόμενα υπό τον Μουσταφά Ακιντζί δεν έφερε οποιοδήποτε αποτέλεσμα, καθώς οι Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Οζερσάι συνεχίζοντας τα παιχνίδια πολιτικής παρέμειναν αμετακίνητοι στη θέση τους ότι δεν ήρθε ακόμα ο καιρός για άνοιγμα των οδοφραγμάτων και επιμένουν ότι θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα δεκαπέντε ημερών όσοι εισέρχονται στα κατεχόμενα. 

  Οι πληροφορίες που διαρρέουν από τα κατεχόμενα δείχνουν ως πιθανότερη ημερομηνία άρσης των περιορισμών διακίνησης από τα σημεία διέλευσης την 1η Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι από την ερχόμενη Τετάρτη αρχίζουν οι πτήσεις από την Τουρκία προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Η πίεση από τους Τουρκοκύπριους που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές αυξάνεται προς το κατοχικό καθεστώς, τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει έτοιμη για άνοιγμα των διόδων την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ήταν και η συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών μετά την τηλεφωνική επικοινωνία τους την 21η Μαΐου. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα, ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε πως όσοι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι θέλουν να πάνε στη δουλειά τους μπορούν να κάνουν το τεστ και να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, αλλά να μείνουν εκεί.

  Επιδημιολογικά υπάρχει ομοιότητα στις δύο πλευρές, λέει ο Οζερσάι

  O  Κουντρέτ Οζερσάι, σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι επιδημιολογικά υπάρχει ομοιότητα στις δύο πλευρές και εξετάζοντας αυτό είναι δυνατό σύντομα να ανοίξουν το οδοφράγματα, χωρίς την επιβολή καραντίνας.

  Ωστόσο, ανέφερε, μετά τις 8 Ιουνίου, η ε/κ πλευρά θα ανοίξει το αεροδρόμιο στη Λάρνακα και θα δέχεται επιβάτες από πολλές χώρες χωρίς την επιβολή καραντίνας. Κανείς, είπε, δεν μπορεί να εκτιμήσει το αποτέλεσμα από αυτή την εξέλιξη.

  Ανέφερε ότι στα κατεχόμενα, το καθεστώς αποφάσισε να δει τις εξελίξεις μετά τις 8 Ιουνίου και αν δεν υπάρξει αύξηση στα περιστατικά κορωνοϊού, τότε θα αρχίσουν τις πτήσεις από την 1η Ιουλίου χωρίς την επιβολή καραντίνας.

  Είπε επίσης ότι θα προκύψει νέα εξέλιξη στις ελεύθερες περιοχές μετά την 8η Ιουνίου και για το λόγο αυτό θα λάβουν προσεκτικά μέτρα.

  Υπάρχουν υγειονομικοί κίνδυνοι για να περάσει κανείς στο "νότο", όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές, όπως και στις αφίξεις, ωστόσο, από την άλλη, "δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση χωρίς να πάρουμε ρίσκο γιατί δεν μπορούμε να μείνουμε κλειστοί για μήνες".

  Η κρίσιμη ερώτηση είναι πόσο κίνδυνο μπορούμε να δεχθούμε. Λόγω της ανεπάρκειας στην υποδομή στον τομέα της υγείας μας, θα πρέπει να λαμβάνουμε λιγότερο ρίσκο και να προχωρούμε αργά, ανέφερε.

  Είπε επίσης ότι θα προβαίνουν σε τεστ κορωνοϊού σε Τ/κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές και κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους και ότι αυτά τα άτομα θα πρέπει να μείνουν στις ελεύθερες περιοχές.

  "Κλείσαμε γρήγορα, θα πρέπει να ενεργήσουμε προσεκτικά και να ανοίξουμε αργά. Θα προσαρμόσουμε και εμείς τα χρονοδιαγράμματά μας σύμφωνα με την κατάσταση εδώ. Δεν θέλουμε να πάει χαμένος ο κόπος όλου αυτού του καιρού", πρόσθεσε.

  Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε χθες ο παράνομος σταθμός Bayrak, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σχετικά με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, δήλωσε ότι οι αξιολογήσεις θα συνεχιστούν. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία δεν θα διαρκέσει πολύ και θα παρουσιάσουν έναν οδικό χάρτη. Ο Τατάρ ανέφερε ότι η συνάντηση διακόπηκε για να συζητήσει με τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής πότε και πώς θα μπορέσει να γίνει το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και σημείωσε ότι θα ετοιμάσουν έναν οδικό χάρτη μετά τις αξιολογήσεις του, γιατί το δικό τους πρόβλημα είναι να μπορέσουν να προστατεύσουν την υγεία των Τουρκοκυπρίων.

  Σύμφωνα με τη Yeni Düzen ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη συνάντηση, διατήρησε τη θέση ότι μπορούν να ανοίξουν τα οδοφράγματα τη Δευτέρα, επιμένοντας όμως ότι δεν είναι θέμα πολιτικής απόφασης αλλά είναι ζήτημα των λειτουργών υγείας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι λειτουργοί υγείας συμφωνούν ότι οι διελεύσεις προς τις ελεύθερες περιοχές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις 8 Ιουνίου, προσθέτοντας ότι η "κυβέρνηση" θα αξιολογήσει το θέμα και θα θέσει επί τάπητος τη στάση της.

  Σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλο εμπόδιο στην έναρξη των διελεύσεων εκτός από το θέμα της υγείας, ο Ακιντζί ανέφερε ότι η "κυβέρνηση" πρέπει να κινηθεί εσπευσμένα. 

  Ο Ακιντζί αναφέρθηκε και στη συνάντηση της Πέμπτης που είχε με τον Ερσίν Τατάρ καθώς και στη χθεσινή συνάντηση στην παρουσία και του Κουντρέτ Οζερσάι και τον λεγόμενο υπουργό υγείας των κατεχομένων Αλί Μπιλί. Στη συνάντηση, συμμετείχαν και τα μέλη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία. Όπως είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης άκουσαν προσεκτικά τις απόψεις και αξιολογήσεις των μελών τους στη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την υγεία, υπό το φως ότι είχε υποβληθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά η επιδημιολογική έκθεση και είχε αξιολογηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή.

  Σημείωσε ότι άκουσαν από τα μέλη τους και την αξιολόγηση σχετικά με την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς προς αυτούς για την επανέναρξη ελεγχόμενων διελεύσεων στις 8 Ιουλίου και υποστήριξε ότι η ομόφωνη άποψη των μελών τους στη Δικοινοτική Τεχνική επιτροπή είναι ότι μετά τις αξιολογήσεις που έκαναν, οι διελεύσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις 8 Ιουνίου, τονίζοντας όμως ότι η υγεία είναι αυτή που θα διαγράψει την πορεία και ότι η πολιτική θα ακολουθήσει. Υπογράμμισε ότι κάθε βήμα έχει πολιτική ευθύνη, αλλά πρέπει να είναι οι εμπειρογνώμονες υγείας τα άτομα που θα έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ αντιμετωπίζουν αυτή την τόσο σοβαρή επιδημία.

  "Οι γνώμες των εμπειρογνωμόνων ήταν πολύ σημαντικές για εμάς. Ήμουν σε συνεχή επαφή μαζί τους. Φυσικά και η ''κυβέρνηση'' έχει τα δικά της επιστημονικά συμβούλια. Η ''κυβέρνηση'' θα αξιολογήσει αυτό το θέμα και θα θέσει επί τάπητος τη στάση της. Δεν πρέπει να υπάρξει άλλο εμπόδιο στην έναρξη των διελεύσεων εκτός από το θέμα της υγείας. Σ’ αυτό το στάδιο, δεν επιθυμώ να προβώ σε περαιτέρω αξιολογήσεις. (…) Η υγεία πρέπει να συνεχίσει να είναι η μόνη έγνοια μας", ανέφερε ο Ακιντζί.

  ΑΚΕΛ: Xρειάζεται να ανοίξουν

  Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάλεσε την Κυβέρνηση "να εντείνει τις προσπάθειές της για επανάνοιγμα των οδοφραγμάτων. "Τα οδοφράγματα χρειάζεται να ανοίξουν, λαμβάνοντας βέβαια όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη δημόσια υγεία, με στόχο να επαναρχίσουν οι επαφές μεταξύ των δυο κοινοτήτων και να δημιουργηθεί τέτοιο κλίμα το οποίο θα υποβοηθήσει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και για επίλυση του Κυπριακού", ανέφερε. 
  Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι οποιαδήποτε βεβιασμένη απόφαση για επαναλειτουργία και επανάνοιγμα των οδοφραγμάτων ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα. "Γι’ αυτό επιμένουμε πως χρειάζεται ιδιαίτερα προσεκτικός χειρισμός, προγραμματισμός και σωστός σχεδιασμός ώστε η όποια απόφαση της κυβέρνησης να μην συμβάλλει στην άμεση ή έμμεση αναβάθμιση του ψευδοκράτους".
  Η Αλληλεγγύη σημειώνει ότι "γνωστού όντος ότι η Τουρκία και τα κατεχόμενα έχουν μετατραπεί εδώ και χρόνια σε συγκοινωνούντα δοχεία, απαιτούμε το οριστικό κλείσιμο των οδοφραγμάτων για την προστασία του λαού μας και της οικονομίας της χώρας".  
  Τέλος, το ΕΛΑΜ κατάθεσε σχέδιο ψηφίσματος στη Βουλή για οριστικό κλείσιμο των οδοφραγμάτων το οποίο καταψηφίστηκε. Υπέρ, ψήφισαν μόνο οι δύο βουλευτές του ΕΛΑΜ. 

  Εμείς είμαστε έτοιμοι δηλώνει ο Κούσιος

  Είναι γνωστό σε όλους ότι είμαστε και ήμασταν έτοιμοι για την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης, ήταν η απάντηση χθες του κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, όταν ρωτήθηκε σχετικά για το θέμα των οδοφραγμάτων. Όπως είπε, η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας ισχύει εξού και ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τη διαδικασία που θα ακολουθείται κατά τη διέλευση των προσώπων αυτών. Σχολιάζοντας τη θέση τη στάση της άλλης πλευράς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί σε αυτό τουλάχιστον το στάδιο να κάνει οτιδήποτε και δεν θέλει να παρέμβει στις πολιτικές αντιπαραθέσεις στα κατεχόμενα. "Εμείς θα είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε τα σημεία διέλευσης τη Δευτέρα", δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος προβληματίζεται για το θέμα αυτό, αλλά "είναι προτιμότερο να κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ναι, θα αντιδράσει με κάποιους τρόπους. Να περιμένουμε ακόμα δύο μέρες να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη και τότε θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας".

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη από τις 8 Ιουνίου  να επιτρέψει τη διακίνηση από και προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, νοουμένου ότι οι δικαιούχοι θα παρουσιάσουν, την πρώτη φορά που θα διακινηθούν, αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19, με ισχύ έως και 72 ώρες προηγουμένως.

  Στη συνέχεια θα διενεργούνται τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

  Οι κατηγορίες που δικαιούνται είναι:
  > Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους. 
  > Ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι που διαμένουν μόνιμα στον Πύργο Τηλλυρίας και 
  εργάζονται στη Λευκωσία προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη τους. 
  > Τουρκοκύπριοι μαθητές/φοιτητές που φοιτούν σε σχολεία ή ακαδημαϊκά ιδρύματα που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές που ελέγχονται από την ΚΔ οι οποίοι θα διακινούνται μόνο από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Η μεταφορά τους θα γίνεται μόνο από μεταφορικά μέσα που θα διαθέσουν τα σχολεία και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία φοιτούν. Η διέλευση με ιδιωτικά οχήματα δεν θα επιτρέπεται. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να προσκομίζεται Βεβαίωση Φοίτησης από το σχολείο ή το ακαδημαϊκό ίδρυμα. 
  > Εγκλωβισμένοι, όπως και επανεγκατασταθέντες, Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες που διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές. 
  > Για ιατρικούς λόγους.

  Πηγή: philenews.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ