Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουν-2020 15:30

  ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των θέσεων εργασίας τον Μάιο, υποχώρησε η ανεργία

  ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των θέσεων εργασίας τον Μάιο, υποχώρησε η ανεργία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας τον Μάιο, εκπλήσσοντας θετικά τους αναλυτές που περίμεναν να χάσει πάνω από 8 εκατ. θέσεις και τερματίζοντας το αρνητικό σερί των προηγούμενων μηνών όταν τα δρακόντεια μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησαν σε ένα πρωτοφανές κύμα μαζικών απολύσεων.

  Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν παράλληλα ότι ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 13,3% τον Μάιο από 14,7% που ήταν τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να πλησιάσει το 20%, αγγίζοντας το ποσοστό που καταγράφηκε κατά την εποχή της "Μεγάλης Ύφεσης".

  Η αύξηση των θέσεων εργασίας που σημειώθηκε τον Μάιο είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός μήνα στην ιστορία των ΗΠΑ, τουλάχιστον από το 1939.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα σημερινά στοιχεία "υποδηλώνουν ότι η αμερικανική οικονομία εμφανίζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από ό,τι αναμενόταν" και ότι ίσως να έχει ήδη επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης.

  Σχεδόν το ήμισυ των θέσεων εργασίας που προστέθηκαν τον Μάιο αφορούν εργαζόμενους του τομέα αναψυχής και φιλοξενίας, με 1,2 εκατ. ανθρώπους να ξαναμπαίνουν στην αγορά εργασίας, μετά την απώλεια 7,5 εκατ. θέσεων τον Απρίλιο. Επίσης, 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας προστέθηκαν στον κλάδο της εστίασης. Επιπλέον, 464.000 εργαζόμενοι επέστρεψαν στον τομέα των κατασκευών, καλύπτοντας περίπου το ήμισυ των απωλειών που καταγράφηκαν τον Απρίλιο. 

  Ακόμη, τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 272.000 οι εργαζόμενο στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ στη μεταποίηση προστέθηκαν 225.000 θέσεις, αριθμός όμως σημαντικά μικρότερες από το 1,3 εκατ. θέσεις που έχουν χαθεί μέχρι σήμερα, καταδεικνύοντας ότι ο μεταποιητικός κλάδος παραμένει σε φάση συρρίκνωσης.

  Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τρεις μήνες, ήτοι προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, οι ΗΠΑ απολάμβαναν το χαμηλότερο επίπεδο ανεργίας των τελευταίων 50 ετών, στο 3,5%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ