Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιουν-2020 12:00

  Οι αυριανές "εκπλήξεις" της κας Λαγκάρντ

  Οι αυριανές "εκπλήξεις" της κας Λαγκάρντ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Οι προσδοκίες των αγορών για τις αυριανές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν φαίνεται να συμβαδίζουν με τα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των μελών του ΔΣ. Το πότε και πόσο θα επεκτείνει το PEPP, το πρόβλημα της Ιταλίας, αλλά και οι σκέψεις για το "αύριο” της Ευρωζώνης, έχουν πυροδοτήσει ισχυρές εντάσεις.

  Αρμόδιο στέλεχος της διοίκησης της ΕΚΤ στο οποίο απευθύνθηκε το Capital.gr για "διευκρινίσεις” όσον αφορά τις προθέσεις της ΕΚΤ στην αυριανή συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη, απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις (αυτό ορίζει η δεοντολογία της "σιωπής” τις ημέρες πριν το Συμβούλιο). 

  Αλλά δεν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι οι "διαφορετικές” εκτιμήσεις που παραμένουν στο ΔΣ, όσον αφορά το δέον γενέσθαι, δημιουργούν πολλές αμφιβολίες για το αν η κα Λαγκάρντ θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των αγορών με την αυριανή ψηφοφορία... 

  Τα βασικά στοιχεία προβληματισμού, έτσι όπως θα μπουν προς συζήτηση σήμερα το βράδυ στο γεύμα εργασίας στον ουρανοξύστη της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, είναι: 

  * Tα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης των μηνών Απριλίου - Μαΐου και η ανά χώρα κατάσταση. Τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία καταγράφουν –σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr– μια εξαιρετικά άσχημη και απότομη επιδείνωση σε σύγκριση με τα ήδη άσχημα στοιχεία του α' τριμήνου. Παρ' όλα αυτά οι "αντιρρησίες” του Συμβουλίου επιμένουν ότι πρέπει να διαπιστωθεί η συνολική "τάση” του β' τριμήνου συνολικά πριν η ΕΚΤ καθορίσει το εύρος της παρέμβασής της. Αντίθετα υπάρχουν μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου που επιμένουν για άμεση και "προληπτική” παρέμβαση, πριν οι αντιδράσεις των αγορών δημιουργήσουν άσχημα "τετελεσμένα” γεγονότα. 

  * Η συζήτηση για την αντιμετώπιση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς τόσο από πλευράς "πολιτικής” όσο και από πλευράς "τακτικής” οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν οριστικοποιήσει την απάντησή τους. Αν και σύμφωνα με τις υπάρχουσες σκέψεις, η προς το παρόν πρόθεση είναι να εμφανισθεί "αυτοβούλως” κάποιος φορέας συνταγματικά αποδεκτός –εκτός της ΕΚΤΚαρλσρούης και να δώσει τις εξηγήσεις που έχουν ζητηθεί από τους Γερμανούς δικαστές. Ωστόσο το ΔΣ της ΕΚΤ παράλληλα, θα λάβει για πρώτη φορά σήμερα το βράδυ μία κατ' αρχήν ενημέρωση από τους "τεχνικούς” της για το πώς θα μπορούσε να συνεχίσει το APP και το PEPP χωρίς την Bundesbank, αν υπάρξει αρνητική απόφαση από την Καρλσρούη. 

  Με τα δεδομένα αυτά, καλά πληροφορημένες πηγές στην Φρανκφούρτη, αναφέρουν απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Capital.gr ότι "δεν θα ήταν παράδοξο αν το Συμβούλιο της Πέμπτης δεν ικανοποιήσει τις προσδοκίες των αγορών... ίσως δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά από τη συνάντηση αυτή”. 

  Θα μπορούσε βέβαια να ερμηνεύσει κανείς αυτά τα σχόλια ως σκόπιμα, προκειμένου να περιορισθούν οι προσδοκίες, ώστε όποια "αλλαγή” στην πολιτική της ΕΚΤ ανακοινωθεί να έχει μεγιστοποιημένο αποτέλεσμα. 

  Δεν φαίνεται όμως από το "κλίμα” που επικρατεί πριν από τη συνάντηση, να είναι αυτή μία ακριβής ερμηνεία...

  Σε κάθε περίπτωση πάντως και χωρίς καμία αμφιβολία, είτε αύριο είτε τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να επεκτείνει το πρόγραμμα του "έκτακτου QE”, ήτοι του PEPP, όσο και του APP, προκειμένου να στηρίξει τις οικονομίες της ευρωζώνης τόσο στον κρατικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα. 

  Οι μέχρι στιγμής προβλέψεις των αναλυτών των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών (BofA, JP Morgan, HSBC, κ.λ.π.) φέρουν την κα Λαγκάρντ να είναι σε ετοιμότητα για επέκταση του PEPP κατά 300 με 500 δισ. ευρώ, την επέκτασή του χρονικά τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2021, την ενεργοποίηση αγορών –μέσω του PEPP– στο πεδίο των fallen angels (εταιρικά ομόλογα που εκδόθηκαν με rating investment grade και το έχασαν στη συνέχεια), την αέναη επανεπένδυση των τίτλων του PEPP που λήγουν, κ.λ.π. Με άλλα λόγια την επέκταση του PEPP και του APP. 

  Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει η κα Λαγκάρντ αύριο είναι το κατά πόσο είναι έτοιμη και μπορεί να "τρέξει” κάποια από αυτά άμεσα ή θα περιμένει την κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω πριν κινηθεί εκ νέου. 

  Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν σήμερα το βράδυ αλλά θα κοινοποιηθούν... αύριο. 

  Διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr επιβεβαιώνουν ένα άλλο εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Σύμφωνα με αυτές, στην ΕΚΤ έχουν ήδη αρχίσει να μελετώνται ρηξικέλευθες κινήσεις για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου να αντιμετωπισθεί – και να διευκολυνθεί – η ευρωζώνη όσον αφορά τις επιπτώσεις της κατακόρυφης αύξησης του χρέους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, στη δημοσιονομική "εικόνα” των χωρών της Ευρωζώνης την επόμενη του Covid-19 ημέρα. 

  Στο επίπεδο αυτό αναμένονται... εντυπωσιακές – επίσης – παρεμβάσεις.      

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ