Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιουν-2020 11:00

  Ευρωζώνη: Στις 31,9 μονάδες ο σύνθετος ΡΜΙ Μαΐου

  Ευρωζώνη: Στις 31,9 μονάδες ο σύνθετος ΡΜΙ Μαΐου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη υπέστησαν μία ακόμη καταστροφική συρρίκνωση της δραστηριότητας τον Μάιο, και ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χειρότερα πέρασαν, θα μπορούσαν να περάσουν μήνες προτού υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη.

  Οι κυβερνήσεις στην ευρωζώνη ξεκίνησαν σταδιακά να άρουν τα σκληρά μέτρα των περιορισμών που επιβλήθηκαν για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

  Αλλά καθώς οι πολίτες ενθαρρύνονται ακόμη να μένουν στο σπίτι και πολλές επιχειρήσεις να μένουν κλειστές, ο τελικός σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit παρουσίασε μια δυσοίωνη εικόνα.

  Αν και ο βασικός δείκτης της έρευνας σημείωσε άνοδο στις 31,9 από τις 13,6 μονάδες τον Απρίλιο, που ήταν και το χαμηλότερο ποσοστό από όταν ξεκίνησε η έρευνα το 1998, παραμένει ακόμη μακριά από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση.

  Ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson, δήλωσε ότι η κλίμακα και το μέγεθος της ύφεσης της ευρωζώνης που υπογραμμίζουν τα στοιχεία για τον ΡΜΙ, δείχνουν ότι όλες οι χώρες υπέμειναν άλλον έναν μήνα κατακόρυφης πτώσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας/

  "Το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να υποχωρήσει κατά πρωτοφανή ποσοστό στο β΄ τρίμηνο, και θα συνοδεύεται από την μεγαλύτερη άνοδο της ανεργίας που έχει δει ποτέ η ευρωζώνη".

  Ένας δείκτης του ΡΜΙ που καλύπτει την απασχόληση, εμφάνισε ότι οι επιχειρήσεις μειώνουν τις θέσεις εργασίας κατά ποσοστό-ρεκόρ, και διαμορφώθηκε στις 37,8 μονάδες από τις 33,4 μονάδες τον Απρίλιο.

  "Οι προοπτικές γίνονται δυσοίωνες λόγω των εκτιμήσεων για τη ζήτηση που παραμένουν ασθενείς, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών έχουν πληγεί από τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και οι επιχειρηματικές δαπάνες μένουν υποτονικές αφού οι επιχειρήσεις επιδιορθώνουν τους ισολογισμούς τους", αναφέρει ο Williamson.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ