Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιουν-2020 15:50

  Προειδοποίηση Βρετανίας προς Κίνα: Μην διαβείτε τον Ρουβίκωνα στο Χονγκ Κονγκ

  Προειδοποίηση Βρετανίας προς Κίνα: Μην διαβείτε τον Ρουβίκωνα στο Χονγκ Κονγκ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε σήμερα την Κίνα να υπαναχωρήσει σε σχέση με τον νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, η οποία όπως υποστηρίζει το Λονδίνο παραβιάζει τις διεθνείς δεσμεύσεις του Πεκίνου στην αρχή ‘Μία χώρα, δύο συστήματα’ που έχει συμφωνηθεί για την πρώην βρετανική αποικία.

  "Ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι και σαφείς για αυτό, η επιβολή της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ από την κυβέρνηση στο Πεκίνο αντί μέσω των θεσμών του ίδιου του Χονγκ Κονγκ έρχεται σε άμεση σύγκρουση με το Άρθρο 23 της ίδιας της κινεζικής βασικής νομοθεσίας", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ στο Κοινοβούλιο. "Και είναι σε άμεση σύγκρουση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κίνας που αναλήφθηκαν ελεύθερα στο πλαίσιο της Κοινής Διακήρυξης".

  "Υπάρχει χρόνος για να το επανεξετάσει η Κίνα, αυτή είναι η στιγμή η Κίνα να απομακρυνθεί από το χείλος και να σεβαστεί την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ και τις ίδιες τις διεθνείς υποχρεώσεις του Χονγκ Κονγκ" είπε.

  "Εάν η Κίνα συνεχίσει αυτή την πορεία, εάν θέσει σε ισχύ αυτό τον νόμο εθνικής ασφάλειας, θα εξετάσουμε ποια περαιτέρω απάντηση θα έχουμε, σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους και άλλους", είπε.

  "Η μπάλα είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης στην Κίνα, έχει μια επιλογή να κάνει" δήλωσε ο Ράαμπ.

  "Μπορεί να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να παραβιάσει την αυτονομία και τα δικαιώματα των πολιτών στο Χονγκ Κονγκ ή μπορεί να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω, να κατανοήσει την διάχυτη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας και να αρθεί στο ύψος των ευθυνών της ως κορυφαίου μέλους της διεθνούς κοινότητας".

  "Δεν επιδιώκουμε να αποτρέψουμε την άνοδο της Κίνας, κάθε άλλο, χαιρετίζουμε την Κίνα ως κορυφαίο μέλος της διεθνούς κοινότητας και προσβλέπουμε στο να συμμετέχουμε μαζί με την Κίνα στα πάντα, από το εμπόριο έως την κλιματική αλλαγή", δήλωσε ο Ράαμπ.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ