Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαϊ-2020 18:56

  Κορονοϊός - Νότια Αφρική: Οι εκπαιδευτικοί διαφωνούν με το άνοιγμα των σχολείων

  Κορονοϊός - Νότια Αφρική: Οι εκπαιδευτικοί διαφωνούν με το άνοιγμα των σχολείων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και οι ενώσεις δημοσίων υπαλλήλων της Νότιας Αφρικής προέτρεψαν σήμερα τα μέλη τους να αψηφήσουν την εντολή της κυβέρνησης και να μην επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα στα σχολεία, επειδή τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας δεν διαθέτουν τον αναγκαίο προστατευτικό εξοπλισμό για την ασφάλεια των δασκάλων και των μαθητών.

  Η Νότια Αφρική θα επανεκκινήσει την οικονομία της την 1η Ιουνίου, έπειτα από δύο μήνες καραντίνας που ενέτεινε την ύφεση και άφησε άνεργους χιλιάδες ανθρώπους. Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα επέβαλε τα μέτρα σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση της πανδημίας ώστε να μην φτάσει σε καταστροφικά επίπεδα, όπως εκείνα που αντιμετώπισαν ορισμένες χώρες της Δύσης. Στη Νότια Αφρική έχουν καταγραφεί περισσότερα από 27.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 αλλά μόνο 577 θάνατοι.

  Η υπουργός Στοιχειώδους Εκπαίδευσης Άντζι Μοτσέκγκα είπε την περασμένη εβδομάδα ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν αλλά μόνο για τους μαθητές που φοιτούν στην τελευταία τάξη του δημοτικού και του λυκείου (7η και 12η αντίστοιχα).

  "Το εκπαιδευτικό σύστημα (…) δεν είναι έτοιμο για το άνοιγμα των σχολείων. Αν δεν έχει παραδοθεί μέχρι σήμερα ο προστατευτικός εξοπλισμός (μάσκες και αντισηπτικά) είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να τον έχουν όλα τα σχολεία την Δευτέρα", ανέφεραν τα συνδικάτα στην κοινή ανακοίνωσή τους. "Καλούμε επομένως όλα τα σχολεία (…) να μην ξανανοίξουν μέχρι να παραδοθούν αυτά τα αδιαπραγμάτευτα είδη", πρόσθεσαν.

  Την Δευτέρα η Νότια Αφρική θα περάσει στο "3ο επίπεδο" του lockdown, που σημαίνει ότι θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας, οι άνθρωποι θα μπορούν να αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους και να αγοράζουν και πάλι αλκοόλ.

  Πολλά από τα σχολεία της χώρας είναι σε κακή κατάσταση, ιδίως στις αγροτικές περιοχές και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο από αυτά δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό, κάτι που σημαίνει ότι το πλύσιμο των χεριών είναι ουσιαστικά αδύνατον.

  Η κρατική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νότιας Αφρικής προέτρεψε επίσης σήμερα την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της για το άνοιγμα των σχολείων, μέχρις ότου να προετοιμαστούν καταλλήλως.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ