Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαϊ-2020 09:31

  Ιαπωνία: Πτώση βιομηχανικής παραγωγής και πωλήσεων λιανικής

  Ιαπωνία: Πτώση βιομηχανικής παραγωγής και πωλήσεων λιανικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ιαπωνική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν και οι πωλήσεις λιανικής κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο δεκαετιών τον Απρίλιο, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έπληξε τόσο την ξένη όσο και την εγχώρια ζήτηση για τα αυτοκίνητα και άλλα αγαθά.

  Οι κακοί αριθμοί υποδηλώνουν ότι η ύφεση που διαφαίνεται στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως για το εξάμηνο μέχρι τον Μάρτιο, είναι πιθανό να γίνει πιο βαθιά στο τρέχον τρίμηνο καθώς τα lockdowns που επέβαλε η κυβέρνηση διέκοψαν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και διατήρησαν τους καταναλωτές εντός του σπιτιού τους.

  Τα επίσημα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 9,1% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στην μεγαλύτερη πτώση από το 2013 που έγιναν διαθέσιμα τα συγκρίσιμα στοιχεία.

  Πρόκειται για αρκετά μεγαλύτερη πτώση από το 5,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.

  "Η παραγωγή πιθανώς θα ανακάμψει από τον Ιούνιο και μετά αλλά θα είναι αναγκαίο να παραμείνουμε σε επιφυλακή για ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού”, τόνισε ο Takeshi Minami, επικεφαλής οικονομολόγος της Norinchukin Research Institute.

  "Ο ρυθμός της ανάκαμψης θα συνεχίσει να είναι υποτονικός”.

  Η παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε κατά το ένα τρίτο από τον προηγούμενο μήνα. Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις για τη συνολική παραγωγή, σε "ταχεία μείωση” για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2008, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για απλώς "μείωση”.

  Επίσης, σε ξεχωριστή ανακοίνωση τονίζεται ότι οι πωλήσεις λιανικής κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 1998, καθώς η εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης οδήγησε τις δραστηριότητες του τομέα υπηρεσιών όπως τα εστιατόρια, να κλείσουν.

  Οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν 13,7% τον Απρίλιο από το προηγούμενο έτος, κυρίως εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης για ρούχα και οχήματα.

  Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, η ανεργία τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 2,6%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017, αν και κατά πολύ χαμηλότερα από τα στατιστικά στοιχεία άλλων αναπτυγμένων χωρών, όπου η ανεργία πλησιάζει τα επίπεδα της εποχής της κρίσης.

  Ωστόσο οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως τα επίσημα στοιχεία κρύβουν την πλήρη κατάσταση. Μεταξύ όσων κατηγοριοποιούνται ως απασχολούμενοι, εκείνοι που τους έχει χορηγηθεί αναγκαστική άδεια, τριπλασιάστηκαν στα 4,2 εκατ. τον Απρίλιο από τον Μάρτιο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ