Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Μαϊ-2020 16:22

  Βρετανία: Οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα παρουσιάζουν οδικό χάρτη για ελάφρυνση χρέους των φτωχότερων κρατών

  Βρετανία: Οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα παρουσιάζουν οδικό χάρτη για ελάφρυνση χρέους των φτωχότερων κρατών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν σήμερα μια "εργαλειοθήκη" που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι φτωχές χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από τον νέο κορονοϊό να λάβουν φέτος ελάφρυνση χρέους.

  Η ομάδα αυτή συνεργάζεται με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, αφού οι οικονομίες της Ομάδας των 20 (G20) ζήτησαν από τον ιδιωτικό τομέα και τη δική του πρωτοβουλία προκειμένου να ανασταλούν οι πληρωμές χρέους από περίπου 77 χώρες με πολύ χαμηλά έσοδα.

  Η πρόταση του IIF προβλέπει ότι η ελάφρυνση μπορεί να δοθεί κατά περίπτωση και σε εθελοντική βάση εάν το ζητήσουν οι χώρες αντί να υπάρξει μια ενιαία διαδικασία για όλους όπως η πρόταση της G20, που είναι γνωστή ως Πρωτοβουλία για την Αναστολή Εξυπηρέτησης Χρέους (Debt Service Suspension Initiative-DSSI).

  "Το IIF είναι αμετακίνητο στο ότι οι πιστωτές κάθε είδους και μεγέθους έχουν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στο να διασφαλίσουν ότι οι πλέον ευπαθείς χώρες του κόσμου έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία της COVID-19", δήλωσε ο Τιμ Άνταμς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του IIF.

  Ο Άνταμς δήλωσε ότι η εργαλειοθήκη αυτή αντιπροσωπεύει τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα να "κάνει το σωστό" και να βοηθήσει τις φτωχές χώρες, αν και αναγνώρισε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιες δυσκολίες σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της DSSI.

  To IIF, μια ένωση που περιλαμβάνει που περιλαμβάνει πάνω από 450 τράπεζες, ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχει κινητοποιήσει πάνω από 100 ιδιώτες πιστωτές τους τελευταίους δυο-τρεις μήνες, που αντιπροσωπεύουν περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση άνω των 45 τρισεκ. δολαρίων.

  Η διαδικασία περιλαμβάνει επίσης τον συντονισμό με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Παγκόσμια Τράπεζα, τη Λέσχη του Παρισιού, την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αφρική και πάνω από 10 υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης που εκπροσωπούν χώρες οι οποίες μπορούν να κάνουν χρήση της πρωτοβουλίας αυτής.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ