Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαϊ-2020 18:47

  Mεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια για τη διάσωση της Lufthansa ζητά ένωση πολιτών στη Γερμανία

  Mεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια για τη διάσωση της Lufthansa ζητά ένωση πολιτών στη Γερμανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια απαιτεί για το συζητούμενο πακέτο διάσωσης της Lufthansa, η "Kίνηση Πολιτών για Δημοσιονομική Αλλαγή". Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η Lufthansa χρησιμοποιεί φορολογικούς παραδείσους και μεταφέρει κέρδη της, σύμφωνα με την αιτιολογία της.

  Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε μεν θέσει ως όρο για το πακέτο διάσωσης της εταιρείας ότι δεν θα μεταφερθεί κρατικό χρήμα σε φορολογικούς παραδείσους,  ωστόσο, αυτό δεν αρκεί, διότι ο κατατεθειμένος "κατάλογος μη συνεργάσιμων χωρών" της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος των σκιωδών χρηματοοικονομικών κέντρων του κόσμου. Η Lufthansa δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, και σε χώρες που δεν περιλαμβάνονται καν στον εν λόγω κατάλογο, όπως είναι η Μάλτα, η Ιρλανδία και η Ελβετία, Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του "Κινήματος των πολιτών", προκύπτει ότι ο όμιλος Lufthansa διατηρεί 92 θυγατρικές σε σκιώδη χρηματοοικονομικά κέντρα. Στην Μάλτα είναι καταγεγραμμένη θυγατρική της εταιρεία leasing,  η οποία εμφανίζει κέρδη σχεδόν 200 εκατομμυρίων ευρώ. Εννέα άλλες εταιρείες με συνολικά έξι υπαλλήλους διαχειρίστηκαν περισσότερα από οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ.

  Η μελέτη επικρίνει το γεγονός ότι η Lufthansa κατέβαλε φόρο μόνο για το 19,4% των κερδών της τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ εκκρεμέι η καταβολή πάνω από το 30% των φόρων που οφείλονται από τα  κεντρικά γραφεία του ομίλου στην Κολωνία και της Φρανκφούρτη. Μπορεί να μην υπάρχουν εξακριβωμένα στοιχεία για παράνομες μεταφορές κερδών και φοροαποφυγή, αλλά ταυτόχρονα το γεγονός ότι διατηρεί εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους αποτελούν ισχυρή ένδειξη περί αυτού.

  Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση στο Βερολίνο (προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία διάσωσής της λόγω της κρίσης του κορονοϊού), η Lufthansa ανέφερε επιχειρηματικές δραστηριότητες σε ύποπτες χώρες σύμφωνα με τον προαναφερθέντα κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτές συγκαταλέγονται επτά εταιρείες της στον Παναμά, το Γκουάμ καθώς επίσης στα Νησιά Καϊμάν και στις Παρθένες Νήσους.

   

  Πηγή: dpa, FAZ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ